Välj en sida

Best of Central America

Upplevelseresa i Centralamerika

Best of Central America

Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko och Nicaragua – 33 dagar

Från antika ruiner till aktiva vulkaner – följ med på den här
upplevelseresan för att upptäcka det spännande Centralamerika.

Se till att ha massor av lediga sidor i ditt pass, den här unika 33-dagarsturen tar dig nämligen
genom det mesta som den här kontinenten har att bjuda på. Regnskogar, aktiva vulkaner,
koloniala städer och inte minst vacker natur så långt ögat kan nå! Utforska intressanta mayabyar
och fantastisk kultur. Vår reseledare ser till att övernattning och transport är ordnat på förhand,
så att du med andra ord bara behöver fundera på vilka aktiviteter du vill delta i. Låt äventyret börja!

Resfakta

Pris: från 21 950 kr

Priset inkluderar:

 • Planeterrastöttad homestay (Ometepe och Lake Atitlán)
 • Salsakurs (Antigua)
 • Guidad tur i Tikal
 • Rundvandring i Granada och Antigua
 • Strandbesök i Mahahual
 • All transport mellan destinationerna och till/från inkluderade aktiviteter

Priset inkluderar inte:

 • Flygresa t/r Sverige–Costa Rica/Mexiko
 • Måltider
 • Valfria aktiviteter
 • Eventuellt visum
 • Reseförsäkring och resevaccinationer
 • Dricks till guider och chaufförer

Höjdpunkter:

 • Njuta av öde stränder i Nicaragua
 • Vandra runt i färgglada Granada och Antigua
 • Homestay i Guatemala och Nicaragua
 • Utforska mayaruiner
 • Besöka 7 länder på en månad
Karta: Best of Central America
Klicka på kartan för att se en större bild

Resplan

Dag 1: San José
Ankomst till San José valfri tid. Det är inga aktiviteter planerade idag, så checka in på hotellet och njut av staden. Representanter från G Adventures kommer att hålla i ett välkomstmöte under kvällen (tid och plats meddelas vid ankomst till hotellet).
Dag 2: San José – La Fortuna

Vulkanen Arenal i La Fortuna

Vulkanen Arenal i La Fortuna.

Vi hoppar på en lokalbuss mot La Fortuna, staden som ligger i närheten av vulkanen Arenal och är en perfekt bas för spännande upplevelser. Eftermiddagen är fri att tillbringa som man vill.

Beräknad restid:
San José–La Fortuna: 5 timmar

Dag 3: La Fortuna

Dagen är fri till att utforska området på egen hand. Du kan vandra, bada i det svala vattenfallet La Fortuna eller följa med på en linbanetur där du får se den tropiska skogen från ovan. Du har även möjlighet att följa med på en oförglömlig nattvandring runt foten av vulkanen. Under turen har ni sällskap av ett brett spektrum av djurläten och vulkanens eviga muller.

Andra aktiviteter inkluderar: En heldag med tre- och fyrstjärnig rafting på antingen Balsa- eller Torofloden, bergscykling, en oförglömlig tur till en grotta, ridning eller en utflykt till Cano Negro Wildlife Refuge. Liksom stora delar av Costa Rica är även detta område ett paradis för fågelälskare med över 600 arter som lever här permanent.

Efter en lång dag med äventyr gör det susen för dina trötta muskler med ett avkopplande bad i de varma källorna vid Baldi. Njut av de naturliga källorna, samtidigt som du beundrar den storslagna vulkanen Arenal.

Dag 4: La Fortuna – Monteverde
Vi reser vidare från La Fortuna till Monteverde. Costa Rica är en riktig pärla när det kommer till flora och fauna. Så när vi reser in i Monteverdes grönskande skogar blir du åskådare till ett ekosystem som verkligen kan ses som ett mästerverk. Du har gott om tid att spana efter fåglar, rida, cykla eller åka zipline bland trädtopparna.

Beräknad restid:
La Fortuna–Monteverde: 3 timmar

Dag 5: Monteverde

Missa inte ziplining i Monteverde.

Missa inte ziplining i Monteverde.

Dagen är fri till att utforska det här fantastiska området. Ta på dig poncho och stövlar och ge dig in i den vackra skogen Santa Elena Cloud Forest. Här kan du leva ut din inre Tarzan medan du utforskar området. Vandra längs med den 12 km långa leden och ta en sväng upp i observationstornet. Se till att stanna till då och då för att lyssna på sorlet från skogens alla vilda djur. Du kan också åka zipline mellan trädtopparna om du vill få utlopp för lite adrenalin.

Ett besök i Costa Rica är inte komplett utan ett besök på en kaffeplantage. På Monteverde Coffee Plantation får du lära dig om hela processen från planta till nybryggt kaffe. Testa olika kaffesorter och köp med dig souvenirer till nära och kära därhemma.

Dag 6: Monteverde – Isla de Ometepe
Från San Jorge korsar vi Lake Nicaragua med färja till ön Ometepe. Här delar gruppen på sig för att bo hos olika värdfamiljer de kommande två dagarna. Frukost och middag står värdfamiljerna för. Utforska ön, besök bananplantage och små byar för att få en inblick i hur livet på Nicaraguas landsbygd ser ut. Gillar du utmaningar? Gå till toppen av den aktiva vulkanen Concepción. Om inte, spana in de förcolumbianska hällristningarna, ta ett dopp i en naturlig källa eller koppla av på stranden.

Beräknad restid:
Monteverde–Isla de Ometepe: 7,5 timme

Dag 7: Isla de Ometepe
Idag har vi en hel dag på oss att utforska den här fantastiska ön. Det är upp till dig om du vill ta det lugnt på stranden, ta en tur till de förcolumbianska hällristningarna eller anta utmaningen att bestiga Concepción.
Dag 8: Isla de Ometepe – Granada
När vi kommer fram till Granada tar vår reseledare med oss på en rundvandring i staden, så att vi vet vilka områden vi ska sikta in oss på sen. Nicaragua har verkligen blomstrat de senaste åren och kan stoltsera med både vänliga människor och härliga naturupplevelser. Granadas koloniala charm kompletteras med de aktiva vulkanerna och sjöarna i närheten, vilket gör dagsutflykter till ett roligt och enkelt alternativ.

Det enklaste sättet att uppleva Granadas sevärdheter är till fots.

Beräknad restid:
Isla de Ometepe–Granada: 4 timmar

Dag 9: Granada

Granada och dess omgivningar har massor av spännande att bjuda på. Det är inga aktiviteter inplanerade idag, så bestäm själv vad du vill hitta på. Du kan tillbringa några avkopplande timmar i båt, för att besöka några av de 350+ öarna som finns i Lake Nicaragua. Du kan även välja att följa med på en tur till en av vulkanerna. Vandra längs de leriga vägarna upp till Mombacho Volcano, som nu är täckt med vegetation. Granada ligger vid Lake Nicaragua och har en lång park som är perfekt för promenader. På marknaden i Masaya House kan du köpa nicaraguanska hantverk, som hängmattor, keramik och tavlor.

Dag 10: Granada – Poneloya
Vi reser vidare från Granada till Poneloya, för att njuta av ett par avkopplande dagar på stränderna längs med Nicaraguas Stillahavskust. Här kan du surfa, simma eller bara ta det lugnt på stranden – allt i ditt eget tempo.

Beräknad restid:
Granada–Poneloya: 4 timmar

Dag 11: Poneloya

Upptäck det här vackra kustområdet på egen hand. Trött på stranden? Ta en sväng till León.

Dag 12: Poneloya – Suchitoto

Efter en lång resdag kommer vi fram till staden Suchitoto i El Salvador. Missa inte att smaka pupusas, en välsmakande lokal specialitet.

Beräknad restid:
Poneloya–Suchitoto: 13 timmar

Dag 13: Suchitoto – Concepción de Ataco

Vi reser vidare till regionen med namnet ”Route of Flowers”. Här kommer du att se små pittoreska städer som rymmer många duktiga hantverkare. En valfri aktivitet är att följa med på en guidad tur hos kaffeproducenten El Carmen Coffee. Du kan välja mellan olika turer, som alla är fyllda med massor av intressant information och spännande smakprover.

Beräknad restid:
Suchitoto–Concepción de Ataco: 3–4 timmar

Dag 14: Concepción de Ataco
Dagen är fri att spendera som man önskar. Vandringar, guidad tur på en kaffeodling eller shopping är några av alternativen här. Du kan vandra i El Impossible nationalpark, simma i poolerna vid Atzumpa eller ta en sväng till de andra mysiga städerna i närheten. Det här är en region som producerar mycket kaffe, så passa på att smaka några av de goda sorterna från trakten.
Dag 15: Concepción de Ataco – Copán

Vi beger oss vidare till vår nästa destination på den Centralamerikanska kontinenten, Copán i Honduras. Den här lugna staden på höglandet är en charmig och rogivande plats. Här kan du utforska de närliggande bergssidorna på hästryggen eller besöka några av de mindre kända mayaruinerna längs med vägen. Om det inte riktigt faller dig i smaken kan du istället koppla av i några varma källor.

Beräknad restid:
Concepción de Ataco–Copán: 8 timmar

Dag 16: Copán

Dagen är fri att tillbringa som man vill. Valmöjligheterna är många, så ta vara på dagen! Du kan ta en sväng till de varma källorna vid Luna Jaguar, där du även kan äta en god grillad lunch. Du kan också följa med på en ridtur eller resa 1 000 år tillbaka i tiden för att uppleva mayaruinerna vid Copán. Här finns gamla tempel och vackra stenskulpturer som föreställer gudar och härskare. Du förstår snabbt varför den här platsen finns med på Unescos världsarvslista.

Dag 17: Copán – Antigua
Idag korsar vi gränsen till Guatemala och fortsätter in i landet med sikte på Antigua. Efter en lång resdag sträcker vi på benen under en rundvandring i staden med vår reseledare. Beundra den fantastiskt vackra spanskkoloniala arkitekturen i Antigua, som även den finns med på Unescos världsarvslista.
Dag 18: Antigua

Antigua i Guatemala

Antigua i Guatemala.

Dagen är fri till att utforska den här spännande staden och dess vulkaniska omgivningar på egen hand. Det finns flera intressanta alternativ beroende på vad du önskar att göra. Om lugna och lärorika upplevelser lockar kan ett besök till Finca Valhalla vara ett alternativ, där de producerar macadamianötter. Du kan även göra ett besök till Finca Filidelfia för att lära dig allt om kaffeproduktion från A till Ö. En guidad vandring i Antigua eller en sväng till det lokala väveriet är också att rekommendera. Och missa inte att unna dig en äkta mayamassage, du är ju faktiskt på semester!

Dag 19: Antigua
Dagen är fri att tillbringa som man önskar. Klättra till toppen av en vulkan, besök en kaffeplantage, ta en cykeltur eller njut av en skön massage. Det är upp till dig! Guiden tar med dig på en rundvandring, så att du enkelt kan välja vad du vill ägna dagen åt.
Dag 20: Antigua – Lake Atitlán homestay

Idag reser vi vidare genom bergen och de bördiga områdena i Guatemalas högland. Så småningom kommer vi fram till Lake Atitlán, ett av de mest fantastiska områdena i Guatemala. Tolv byar, tre vulkaner och berg ligger längs med sjön, något som skapar en sagolikt vacker kombination av natur och traditionell kultur. Det här är den perfekta utgångspunkten för simturer, fiske, vindsurfing, vandringar, fågelskådning, kajakpaddling och hästridning.

Beräknad restid:
Antigua–Lake Atitlán homestay: 4,5–5 timmar

Dag 21: Panajachel – San Juan La Laguna

Under de tidiga morgontimmarna har du chans att göra ett besök till byn Panajachel eller ta en båttur till några av de små byarna vid Lake Atitlán. Därefter fortsätter vi vidare till byn San Juan de Laguna som ligger på sjöns nordvästra kust.

Beräknad restid:
Panajachel–San Juan La Laguna: 30–45 minuter

Dag 22: San Juan La Laguna – Rio Dulce
Vi reser genom Guatemala för att nå dagens destination, Rio Dulce. Rio Dulce är en liten hamnstad som ligger vid Lake Izabal. Staden är ett perfekt stopp för äventyrare som reser runt i världen med båt, på väg till/från Livingston och den karibiska kusten.

Beräknad restid:
San Juan La Laguna–Rio Dulce: 10 timmar

Dag 23: Rio Dulce

Ägna dagen åt det du vill. Området har massor av spännande aktiviteter att bjuda på, så det är bara att välja och vraka! Du kan till exempel ta en fin båttur förbi kalkstensklippor och små byar till Livingston, där det unika afro-karibiska garifunafolket håller till. Du kan även ta en tur till San Felipe Fort, vandra i Chocón Machacas naturreservat, paddla kajak i soluppgången, besöka ett vattenfall med varmt vatten eller följa med på en ridtur.

Dag 24: Rio Dulce – Flores
Vårt sista stopp i Guatemala är Flores, en pittoresk stad omgiven av Lake Petén Itzá. Flores är känd för sin närhet till Tikal, världens största utgrävda Mayacivilisation.
Dag 25: Flores – San Ignacio

Förmiddagen ägnas åt att besöka den antika Mayacivilisationen i Tikal. Strosa runt bland de höga mayatemplen i den grönskande naturen, medan vår guide berättar mer om platsens tempel, torg och stenstatyer. Totalt finns det mer än 3 000 byggnader som är daterade mellan 600 år f.Kr. till 900 år e.Kr. Håll även ögonen öppna för apor, myrslokar, bältdjur och hjortar samt spindlar och ormar som trivs i området. Efter en väl genomförd exkursion i Tikal reser vi vidare till vår nästa destination; San Ignacio, Belize!

Beräknad restid:
Flores–San Ignacio: 3 timmar

Dag 26: San Ignacio

Dagen är fri till att utforska det här spännande området på egen hand. Vi rekommenderar varmt att följa med på en tur till Actun Tunichil Muknal Cave, ett grottsystem som rymmer upp till 1 400 föremål från Mayacivilisationen. Här finns även det gnistrande skelettet ”Crystal Maiden”, ett välbevarat och förkalkat skelett från en ung kvinna. En dagstur till den imponerande mayaplatsen i Xunantunich är också ett alternativ. Här kan du utforska 25 olika tempel. Dessutom finns Caracol Ruins som en gång i tiden var hemvist för så många som 180 000 mayaindianer.

Ett annat alternativ är att göra en utflykt till Mountain Pine Ridge Forest Reserve. Här kan du utforska floder, vattenfall, grottor och badplatser. Crystal Cave är en annan grotta där du kan se föremål från Mayariket. Eller så kan du åka till Barton Creek Cave, en berghåla som du kan paddla kanot igenom.

Dag 27: San Ignacio – Caye Caulker

 

Njut av livet på Caye Caulker i Belize.

Njut av livet på Caye Caulker i Belize.

Vi fortsätter vidare på den här fantastiska kontinenten. Nu sätter vi kurs mot Karibiska havet, palmer, stränder, sol och värme. Först tar en lokalbuss oss till kusten, där vi sedan hoppar ombord på en taxibåt som tar oss ut till ö-paradiset Caye Caulker. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av den lugna atmosfären!

Beräknad restid:
San Ignacio–Caye Caulker: 3 timmar

Dag 28–29: Caye Caulker

Under de kommande två dagarna kan du göra precis så lite, eller så mycket, som du känner för. Du kan fiska, sticka ut på en kajaktur, bada med djävulsrockor, segla eller hyra en cykel. Men, den aktivitet som garanterat toppar listorna här i Caye Caulker är att ta en tur till ”the Most Amazing Place on Earth” enligt Discovery Channel, nämligen The Great Blue Hole. Det gigantiska kalkstenshålet i havet formades för över 1 miljon år sedan, och är mer än 300 meter i diameter och 124 meter djupt. Hålet är en del av Belize Barrier Reef Reserve och finns naturligtvis med på Unescos världsarvslista. Här får du uppleva ett blomstrande djurliv och vackra korallformationer, inklusive stalaktiter som bildades innan området hamnade under havsytan.

Dag 30: Caye Caulker – Mahahual

Vi lämnar Belize och den karibiska reggae-atmosfären, för att bege oss norrut mot Costa Maya och kuststaden Mahahual.

Dag 31: Mahahual
Njut av en dag på stranden och luta dig tillbaka med en drink i handen.
Dag 32: Mahahual – Playa del Carmen
Vi styr kosan norrut mot Playa del Carmen i Mexiko. Den en gång sömniga byn har idag blivit ett populärt resmål för soldyrkare från världens alla hörn. Mys på stranden eller ta en tur till en av Mexikos viktigaste platser; Sian Ka’an Biosphere Reserve. Området är beskyddat på grund av sin mångfald av fågel- och djurarter. På kvällen kan du uppleva Coco Bonga Disco and Show, en föreställning som ofta beskrivs som ”spännande”, ”fantastisk” och ”otrolig”.
Dag 33: Playa del Carmen
33 dagar går fort och det är dags att säga hejdå till gruppen. Vill du förlänga ditt äventyr? Vi hjälper dig gärna att arrangera flygresor och andra turer.

Bilder och video

Vulkanen Arenal i La Fortuna.
Missa inte ziplining i Monteverde.
Isla de Ometepe.
Antigua i Guatemala.

Snorkla med jättemantor i Caye Caulker.

Njut av livet i Caye Caulker i Belize.

Mer information om turen

Restyp: 18-to-Thirtysomethings
Du är bara ung en gång. Resorna är fartfyllda och fulla med spännande destinationer, utformat för dig i åldern 18–39.

Fysisk utmaning: Average
Några utflykter inkluderar lätt vandring, cykling, rafting eller kajakpaddling samt vanliga promenader.

Servicenivå: Basic

 • Enkla och rena platser för övernattning och/eller camping.
 • Kollektivtrafik + privata bilar och bussar.
 • Många frivilliga aktiviteter.

Antal deltagare
Max 18 personer, i genomsnitt 14.

Få hjälp med resan


Våra resespecialister hjälper gärna till med inspiration, goda råd och planering av en resa utifrån dina önskemål.
Vi tror att personlig rådgivning och att dela erfarenheter är nyckeln till att hitta resan som passar dig perfekt.

Kontakta oss

Fler upplevelseresor i Centralamerika

Spana in andra spännande upplevelseresor i Centralamerika!

Explore Costa Rica

Explore Costa Rica

National Geographic upplevelseresa i Centralamerika
14 dagar – från 18 900 kr
Costa Rica är ett litet land, men det betyder inte att det råder brist på äventyr.

läs mer
Sailing Cuba

Sailing Cuba

Upplevelseresa i Centralamerika
8 dagar – från 13 550 kr
Hoppa över staketet på resorten och upplev Kuba på ett sätt du inte trodde var möjligt.

läs mer
Cuban Rhythms

Cuban Rhythms

Upplevelseresa i Centralamerika
8 dagar – från 6 350 kr
För vissa är Kuba inte mer än en beach resort, vilket är helt galet! Ön vibrerar av en härlig energi, något som du också kommer att göra efter en stund på den här karibiska pärlan.

läs mer
Volcano Trail

Volcano Trail

Upplevelseresa i Centralamerika
17 dagar – från 11 800 kr
Från ett kristallklart blått hav fullt av liv, till tropiska regnskogar och djungelmusik. Res genom Guatemala, Honduras, Nicaragua och Costa Rica tillsammans med andra backpackers.

läs mer
San Blas ö-äventyr

San Blas ö-äventyr

Upplevelseresa i Centralamerika
4 dagar – från 3 000 kr
Ha det skönt på en 4-dagarstur till ögruppen San Blas i Panama, som är ett riktigt paradis.

läs mer