Välj en sida

Australia South to North - Melbourne to Darwin

Upplevelseresa i Australien

Australia South to North – Melbourne to Darwin

19 dagar – Melbourne till Darwin

”Down Under” kan inte bara upplevas genom fönsterrutan på en buss. Om du önskar att ta dig utanför de upptrampade stigarna måste du göra vissa saker lite annorlunda.

Därför har vi ändrat transportmedlen under denna resa till tåg, 4x4s, bussar och båtar. Från kullerstensgatorna i charmiga Melbourne reser vi genom outbacken för att utforska mysterierna kring Uluru. Följ din nyfikenhet längs de övergivna vägarna som är ett bevis på hur öde Australien kan vara. Du kommer att ägna 18 dagar åt att utforska den naturliga skönhet som det här inspirerande landet har att bjuda på.

Resfakta

Pris från kr. 20.500,-

Priset inkluderar:

 • Hostel (10 nätter), swag camping (7 nätter), underjordiskt hostel (1 natt)
 • 16 frukostar, 8 luncher och 6 middagar
 • Vandring i regnskogen i Great Otway National Park
 • Utflykt till de 12 apostlarna
 • Aboriginercentret
 • Tower Hill Reserve
 • Coorong National Park
 • Vinprovning i Clare Valley
 • Utflykt till en gruva
 • Solnedgång och champagne vid Uluru
 • Malavandring runt Uluru och besök på kulturcentret
 • Vandring i Grampians National Park, Kata Tjuta och Kings Canyon
 • Krokodilspaning
 • Besök på aboriginskt konst- och hantverksmuseum
 • Kakadu och Litchfield National Park
 • All transport mellan destinationerna och till/från inkluderade aktiviteter.

Priset inkluderar inte:

 • Flygresa t/r Sverige – Australien
 • Måltider som inte är inkluderade
 • Valfria aktiviteter
 • Eventuellt visum
 • Reseförsäkring och resevaccinationer
 • Dricks till guider och chaufförer

Höjdpunkter:

 • Vinprovning
 • Övernattning under marken i Coober Pedy
 • Uluru
 • Regnskog
 • Aboriginsk konst
 • Krokodiler
Karta: Australien South to North - Melbourne to Darwin

Klicka på kartan för att se större bild

Resplan

Dag 1: Melbourne

Reisen starter i Melbourne

Reisen starter i Melbourne

Ankomst valfri tid. Det är inga planerade aktiviteter idag, så checka in på hotellet och utforska staden. Ankommer du tidigt har du möjlighet att åka in till centrum för att verkligen uppleva ”Australiens kulturella huvudstad”. Se till att vara tillbaka i god tid för gruppmötet. Här kommer du att träffa din reseledare och de andra resenärerna i gruppen, för att få information om den kommande resan som ni ska bege er ut på.

Dag 2: Melbourne – Port Campbell

Vi reser vidare tidigt på morgonen i riktning mot Port Campbell. På vägen hit kan vi stanna till i de kända surforterna Torquay, Bells Beach och Lorne. Vi stannar även till vid Great Otway National Park för en inkluderad vandring. Här går vi längs med kusten och vidare in i skogen för att se vackra sjöar och spektakulära vattenfall. Idag får vi också se de världsberömda 12 apostlarna och Loch Ard Gorge som finns längs med The Great Ocean Road.

Beräknad restid:

Melbourne – Port Campbell: 5 timmar

Dag 3: Port Campbell – Halls Gap

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Vi startar dagen med att besöka flera sevärdheter längs med Great Ocean Road, inklusive The Arch och den numera förstörda London Bridge. Därefter besöker vi Tower Hill State Game Reserve för en chans att se djur som endast finns i Australien, som koalor, kängurur och emuer. Vi kommer även att besöka Aboriginal Cultural Centre där vi lär oss mer om det speciella urfolket. Här får du höra berättelser, blåsa i en didgeridoo, kasta boomerang samt smaka på lokal mat som känguru, emu eller krokodil. Vi avslutar dagen med en promenad i Grampians National Park.

Dag 4: Halls Gap – Mount Gambier

Vi börjar dagen tidigt med att utforska mer av Grampians National Park. Vi besöker de spektakulära Jaws of Death Balconies, där du får en fantastisk utsikt över omgivningarna. Var försiktig och luta dig inte för långt ut över kanten bara! Därefter stannar vi till vid Mackenzie Falls, det mest besökta vattenfallet i nationalparken. På eftermiddagen reser vi vidare till Mount Gambier där vi övernattar i ett gammalt engelskt fängelse som har renoverats. Känn historiens vingslag när du strosar runt på området.

Beräknad restid:

Halls Gap – Mount Gambier: 4 timmar

Dag 5: Mount Gambier – Adelaide

Vi gör ett snabbt stopp vid Blue Lake, en kratersjö som ligger i utkanten av Mount Gambier, innan vi fortsätter mot Adelaide. På vägen reser vi genom Coorong National Park som är känd för sina sanddyner, laguner, kustvegetation samt rika fågelliv. På eftermiddagen anländer vi till Adelaide.

Beräknad restid:
Mount Gambier – Adelaide: 4 timmar

Dag 6: Adelaide – Quorn

Idag åker vi genom vindistriktet Clare Valley, där vi stannar till på en lokal vingård för att testa några olika vinsorter. Vi får även lära oss mer om vinproduktionen och platsens historia. Prova Riesling, den lokala favoriten, och även Cabernet Sauvignon och Shiraz. På eftermiddagen anländer vi till Quorn där vi tillbringar natten.

Beräknad restid:

Adelaide – Quorn: 4 timmar

Dag 7: Quorn – Beltana

Vi reser vidare till Wilpena Pound där vi får uppleva den 800 år gamla amfiteatern som har grävts fram i berget i Flinders Ranges National Park. Dessutom besöker vi gamla aboriginska konstverk och lär oss mer om historian och sederna kring Adnyamathanha-folket, som har bott i trakten i flera tusen år. Håll ögonen öppna för emuer, kängurur och – om du har tur – den utrotningshotade klippkängurun.

Beräknad restid:

Quorn – Beltana: 1 timme

Dag 8: Beltana – William Creek

Vi reser vidare längs med Old Ghan Railway Route, där vi kan se ruiner från tidiga bosättare. Därefter besöker vi Lake Eyre där du har möjlighet att doppa dig i de varma källorna samt ta en frivillig flygtur över området.

Beräknad restid:

Beltana – William Creek: 3 timmar

Dag 9: William Creek – Coober Pedy

Idag beger vi oss vidare till den unika gruvstaden Coober Pedy, som är känd för sin utvinning av opaler. Här får vi möjlighet att följa med på en guidad tur för att lära oss mer om gruvdriften och platsens historia. Övernattningen sker precis som lokalinvånarna föredrar det, under marken på ett underjordiskt hotell för att slippa den intensiva värmen. En upplevelse för livet!

Beräknad restid:

William Creek – Coober Pedy: 3 timmar

Dag 10: Coober Pedy – Kings Creek

Idag korsar vi gränsen till Northern Territory där Australiens mest ikoniska sevärdhet väntar på oss. Gör dig redo med ett glas bubbel medan du beundrar Uluru som badar i solnedgångens röda och orangea nyanser. Fånga ögonblicket med din kamera innan du lutar dig tillbaka för att njuta av solnedgången. Helt magiskt!

Beräknad restid:

Coober Pedy – Uluru: 9 timmar

Dag 11: Kings Creek – Uluru

Njut av en morgonpromenad genom Kings Canyon i Watarrka National Park innan vi kör till Uluru.

Beräknad restid:

Kings Creek – Uluru: 5 timmar

Dag 12: Uluru

Solnedgang over Uluru. Foto: David Kirkland

Solnedgang over Uluru. Foto: David Kirkland

Idag går vi upp innan solnedgången för att genomföra en Mala Walk, en promenad som tar oss runt foten av Uluru. Här får vi lära känna områdets historia och samtidigt veta mer om de inspirerande och spektakulära sandstensstrukturerna. Efter det har vi möjlighet att besöka ett kulturellt center för att få ett ännu vidare perspektiv på den aboriginska kulturen. Här får vi ytterligare kopplingar till platsen och en inblick i den fascinerande världen av Bush tucker (urbefolkningens mat), medicinalväxter och The Dreaming.

Dag 13: Kings Creek – Alice Springs

Innan vi reser vidare mot Alice Springs gör vi en vandring genom bergsklyftor och dalgångar i Kings Canyon i Watarrka National Park. Därefter reser vi vidare till Alice Springs via Erldunda. Natten tillbringas på ett hostel i Alice Springs centrum.

Beräknad restid:

Kings Creek – Alice Springs: 4 timmar

Dag 14: Alice Springs

Utsikt over Alice Springs

Utsikt over Alice Springs

Dagen är fri att utforska Alice Springs på egen hand. Idag får vi eventuellt nya resenärer i gruppen, som följer med oss vidare på resan.

Dag 15: Alice Springs – Daly Waters

Idag visar det sig verkligen hur stort Northern Territory är. Hela dagen är vi på resande fot, men vi kommer att göra stopp längs med vägen. Vi kör norrut via Devils Marbles gigantiska granitstenar som är heliga för aboriginerna. Dagen avslutas i Daly Waters med en drink på den lokala outbackpuben.

Beräknad restid:

Alice Springs – Daly Waters: 12 timmar

Dag 16: Daly Waters – Katherine

Vi fortsätter norrut med ett stopp vid Matarankas varma källor innan vi slår läger vid Katherine.

Beräknad restid:

Daly Waters – Katherine: 4 timmar

Dag 17: Katherine – Kakadu National Park

Idag startar vårt äventyr tidigt då en utflykt till Kakadu National Park väntar. Ta med dig badkläder för svalkande dopp i både vattenhål och vattenfall. Kakadu National Park finns med på Unescos världsarvslista och här finns ett väldigt rikt djurliv. På området finns bland annat mer än 30 olika fågelarter samt saltvattenkrokodiler, som är världens största krokodil. Ta med kamera och myggspray för ett riktigt äventyr!

Beräknad restid:

Katherine – Kakadu National Park: 4 timmar

Dag 18: Kakadu National Park – Litchfield National Park

Nästa stopp är Ubirr, ett av Kakadus mest kända gallerier med bergkonst. Här får vi se flera tusen år gamla hällmålningar med avbildningar av fiskar, sköldpaddor och andra djur som finns i trakten. Därefter besöker vi Aboriginal Art and Craft Centre där vi får lära oss mer om aboriginsk konst och dess innebörd. I natt har du möjlighet att sova utomhus, antingen under stjärnhimlen eller i tält.

Beräknad restid:
Kakadu National Park – Litchfield National Park: 4 timmar

Dag 19: Litchfield National Park – Darwin

VI följer med på en guidad tur i nationalparken där vi får se Buley, Florence och Tolmer Falls. Kom ihåg badkläder, för här har du möjlighet att svalka dig. Därefter reser vi vidare till Buley Rockholes genom skogar av eukalyptusträd. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Darwin där resan avslutas. Om du önskar att resa vidare kan din reseledare hjälpa dig när den här turen är avslutad.

Beräknad restid:

Litchfield National Park – Darwin: 5 timmar

Bilder och video

Great Ocean Road

Victoria Square i Adelaide

Solnedgang over Uluru. Foto: David Kirkland

Utsikt over Alice Springs

Ubirr i Kakadu National Park i Northern Territory. Foto: Johan Lolos

Mer information om turen

Restyp: 18-to-Thirtysomethings
Du är bara ung en gång. Resorna är fartfyllda och fulla med spännande destinationer, utformat för dig i åldern 18-39.

Fysisk utmaning: Average
Några utflykter inkluderar lätt vandring, cykling, rafting eller kajakpaddling samt vanliga promenader.

Servicenivå: Basic

Enkla och rena platser för övernattning och/eller camping.

Antal deltagare
max 20 personer, i genomsnitt 16 personer.

Få hjälp med resan


Våra resespecialister hjälper gärna till med inspiration, goda råd och planering av en resa utifrån dina önskemål. Vi tror att personlig rådgivning och att dela erfarenheter är nyckeln till att hitta resan som passar dig perfekt.

Använd formuläret nedan eller ta kontakt med en av våra resespecialister direkt.

Vill du veta mer

Vill du veta mer om Australia South to North - Melbourne to Darwin?

Skicka ett meddelande till oss så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Sending

Jenny Bjurenvall

Resespecialist
jenny@statravel.se
Tlf. 0771 47 48 50

Rod Ferguson

Resespecialist
rod@statravel.se
Tlf. 0771 47 48 50

Andrew Gillard

Resespecialist
andrew@statravel.se
Tlf. 0771 47 48 50

Fler upplevelseresor i Australien

Kolla in andra spännande uppleveseresor i Australien!

PADI Dykkurs – Australien

Upplevelsesresa i Australien
4 dagar – från 4 850 kr
4-dagars dykkurs passar perfekt för resenärer som på kort tid vill lära sig att dyka, samt få uppleva en natt ombord på en båt på Stora Barriärrevet.

läs mer

Sydney to Brisbane Experience

Upplevelsesresa i Australien
7 dagar – från 8 350 kr
Tror du att Australien är utanför din räckvidd på grund av för lite tid och pengar? Där har du fel!

läs mer

Nyårsfirande i Sydney

Upplevelsesresa i Australien
4 dagar – från 8 000 kr
Att fira nyårsafton i Sydney är något man inte bör missa, den är ju känt för att vara en av de mest spektakulära i världen.

läs mer

Nyhetsbrev från STA Travel

Bli den första som får inspirerande restips och de bästa erbjudandena från hela världen.

close-link