Välj en sida

Kruger to Cape Town

Upplevelseresa i Afrika

Kruger to Cape Town

Johannesburg till Kapstaden – 19 dagar

Upplev Sydafrikas fantastiska höjdpunkter under den här äventyrliga upplevelseresan.

Från bush till strand går färden via Panorama Route genom Mpumalanga, till safari i Kruger nationalpark,
Hluhluwe-parken och Addo nationalpark. Möt en mångfald av kulturer, som swazi, zulu och basotho.
Vi tar en båttur i St. Lucia, upptäcker Durbans stränder och njuter av vackra Garden Route
på platser som Knysna, Tsitsikamma och Hermanus.

Resfakta

Pris: från 10 800 kr

Priset inkluderar:

 • 18 frukostar, 17 luncher och 15 middagar
 • Fullt utrustat safarifordon
 • Två guider/chaufförer under hela resan
 • Twin Share-tält
 • Camping och matlagningstillbehör
 • Liggunderlag
 • Alla vägtullar och fordonsskatter
 • All marktransport

Om du köper till ett Adventure Pass, kommer även följande höjdpunkter att vara inkluderade:

 • Sani Pass Excursion
 • 2 dagar i Kruger nationalpark med Game Drive (djurskådningstur)
 • Besök till Cango Caves
 • St Lucia Boat Cruise

Priset inkluderar inte:

 • Flygresa t/r Sverige–Kapstaden
 • Transfer från/till flygplats
 • Övriga måltider
 • Valfria aktiviteter
 • Eventuellt visum
 • Reseförsäkring och resevaccinationer
 • Dricks till guider och chaufförer
 • Avreseskatt
 • Sovsäck

Höjdpunkter:

 • God’s Window
 • Bourkes Luck Pot Holes
 • Mlilwane Wildlife Sanctuary
 • Ngwenya Glass Factory, Mbabane
 • Royal Enclosure/ Swaziland Village
 • Hluhluwe Game Reserve, Game Drive med lokal guide
 • Battlefields, Talana Hill
 • Royal nationalpark
 • Drakensburg Mountains
 • Addo Elephant nationalpark, Game Drives
 • Garden Route
 • Cape Agulhas
 • Vinprovning
Karta: Kruger to Kapstaden

Klicka på kartan för att se en större bild

Resplan

Dag 1: Johannesburg – Greater Kruger Park

Avresa från Sydafrikas största stad, Johannesburg. Vi kör genom provinsen Mpumalanga och njuter av det vackra bergslandskapet. Längs med den välkända Panorama Route finns det många fina utkikspunkter där vi kan sträcka på benen. Vi kör till Hazyview som gränsar till Kruger. Stängslet mellan nationalparken och de omgivande områdena togs bort för många år sedan. Detta gjordes för att utöka parken till The Greater Kruger, ett område på cirka 24 000 km². Djuren kan röra sig fritt på det enorma området, något som har skapat en rik och varierad flora och fauna. Från Timon och Pumbaa, till ”The Big 5”: lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard samt ett rikt fågelliv. På kvällen njuter vi av vår första natt under den afrikanska stjärnhimlen.

Beräknad restid:
Johannesburg–Greater Kruger Park: ca 390 km, 7 timmar

Dag 2: Kruger nationalpark
Kanske får du se ett lejon i Kruger?

Kanske får du se ett lejon i Kruger?

Vi står redo vid ingången till Kruger och väntar ivrigt på att parkvakten ska öppna grindarna för oss. Nu blir det en intensiv dag med safari. Håll ögonen öppna och var redo att ”spotta” vilda djur. Anledningen till att vi är uppe så tidigt är för att djuren är som mest aktiva vid soluppgången och vi har då störst chans att få se dem. Mitt på dagen, när solen står som högst på himlen och det är som varmast, kommer djuren att vila i skuggan. Då passar även vi på att ta en paus från solen. Här finns restauranger, souvenirbutiker och pool. Sent på eftermiddagen kör vi tillbaka till campen, trötta men väldigt nöjda efter en lång dag och med en kamera full av fina bilder. För dem som önskar mer safari finns det möjlighet att följa med på nattsafari (som man bekostar själv). På kvällen samlas vi vid lägerelden och njuter av en god middag.

Dag 3: Kruger nationalpark
Upp och hoppa! Även idag går vi upp med solen för ännu en fantastisk dag i Krugerparken, på spaning efter de allra mest sällsynta djuren.
Dag 4: Kruger nationalpark – Mlilwane viltreservat i Swaziland

Vi kör söderut från Hazyview längs med Krugerparken och passerar många små byar och shangaansamhällen. Efter en liten paus i Nelspruit tar resan oss vidare genom lummiga lundar med citrusträd, för att sedan korsa Crocodile River och in i Konungariket Swaziland. Den slingrande vägen tar oss genom grönskande landskap i landet som ligger gömt mellan Sydafrika och Moçambique. Vi passerar många marknader och stannar till vid den berömda glassfabriken Ngwenya för en liten rundvandring. Resan fortsätter genom huvudstaden Mbabane innan vi når målet för dagens etapp; Mlilwane Wildlife Sanctuary. Det är Swazilands äldsta beskyddade viltområde och ligger i Ezulwinidalen, ”Valley of Heavens”.

Beräknad restid:
Kruger nationalpark–Mlilwane Wildlife Sanctuary: ca 450 km, 8 timmar

Dag 5: Swaziland
Vi vaknar till ljudet av kvittrande exotiska fåglar och betande antiloper. Frukosten avnjuts med detta som bakgrund innan vi kör vidare till the Royal Enclosure. Här lär vi oss mer om Swazilands historia och hur landet fortfarande styrs av monarkin. Med oss har vi en lokal guide som visar oss runt i en traditionell by och lär oss om lokala seder och bruk, innan det är dags för lunch. Under eftermiddagen finns det gott om tid för de många valfria aktiviteterna. Njut av en svalkande dryck och beundra utsikten över flodhästdammen, medan personalen förbereder en välsmakande middag.  
Dag 6: Swaziland – St Lucia

Idag lämnar vi Swaziland och kör tillbaka till Sydafrika via gränsen i provinsen KwaZulu-Natal. Det blir några stopp längs med vägen, bland annat på en vaxljusfabrik i Swaziland. Målet för dagen är den lilla fiskebyn St Lucia. Byn ligger i ett grönskande våtmarksområde och på eftermiddagen blir det en båttur på floden, där vi kommer att få se flodhästar, krokodiler och många exotiska fåglar. Efter middagen kan vi ta en tur in till centrum för att spana in några av de mysiga pubarna, spela lite biljard eller bara sitta i trädgården och beundra stjärnhimlen på jordens södra halvklot.

Beräknad restid:
Swaziland–St Lucia: ca 410 km, 8 timmar

Dag 7: St Lucia - Hluhluwe viltreservat - Durban

Durban

Durban.

Vi går upp tidigt och äter en snabb men god frukost innan vi kör den korta biten till Hluhluwe viltreservat. Det är Sydafrikas äldsta reservat som även har en stor population av noshörningar. Här är det vilda djurlivet rikt, med möjlighet att se ”The Big 5”. Efter en dag i Hluhluwe kör vi förbi sockerrörsfält på väg till Durban, som har en av de mest trafikerade hamnarna i Afrika. Trots att Durban är en livlig hamnstad, finns här även fina stränder för sol och bad. Under eftermiddagen kan man utforska staden på egen hand.

Beräknad restid:
St Lucia–Hluhluwe viltreservat–Durban: ca 260 km, 4 timmar

Dag 8: Durban – Underberg

Idag styr vi kosan inåt landet via Pietermaritzburg och de grönskande bergen, till Sani Lodge vid foten av Sani Pass. Här kommer vi att stanna de kommande två nätterna. Sani Pass är ”porten” till bergsriket Lesotho. Bergspasset var tidigare bara en transportväg för mulor att frakta plädar och kläder, men är nu den enda bilvägen genom Drakensberg. Eftermiddagen är fri att tillbringa som man vill, med gott om tid till att utforska området.

Beräknad restid:
Durban–Underberg: ca 220 km, 3 timmar

Dag 9: Underberg – Sani Pass

Bergsriket Lesotho står näst på tur. Vi möter upp vår lokala guide som tar med oss upp i bergen i en fyrhjulsdriven bil. Turen går längs med branta och slingrande bergsvägar, medan vi får höra berättelser om hur vägen kom till. Vi besöker en liten herdeby och är vi här under rätt säsong kan vi få se en angoraget få sin ull klippt för hand. Nästa stopp är Black Mountains, det näst högsta bergspasset i Lesotho med 3 240 m ö.h., där vi stannar till för en picknicklunch. Efter lunchen träffar vi de lokala herdarna, som under sommarmånaderna låter sina getter beta här uppe i bergen. Sedan återvänder vi till vår camp för natten efter en dag i bergen. På vägen stannar vi till för en öl på Afrikas högst belägna bar vid San Mountain Lodge.

Beräknad restid:
Underberg–Sani Pass: ca 30 km, dagstur

Dag 10: Underberg – Battlefields – Drakensberg

Nu är det dags för lite historia. Idag åker vi till Battlefield, området där britter, boer (nederländskt ursprung) och zuluer möttes i ett blodigt krig. Vårt första stopp är platsen för det kända slaget vid Blood River. Här miste flera tusen krigare livet mot bara några få av boernas musketörer. En annan av de mest kända striderna mellan britter och zuluer ägde rum vid Rorke’s Drift. Här har vi tid att utforska området och fördjupa oss i bakgrunden till de blodiga slag som inträffade på dessa grässlätter. Vi besöker Talana, där de första skotten i Boerkriget avfyrades, innan vi kör vidare via Ladysmith till foten av Drakensberg. Vårt boende för natten är en Bush Lodge och en tidig kväll rekommenderas för att vara utvilad till nästa dag. Då väntar nämligen en vandring i de vackra bergen.

Beräknad restid:
Underberg–Battlefields–Drakensberg: ca 240 km, 5 timmar

Dag 11: Drakensberg

Packa en liten ryggsäck för en dagstur i bergen. Vi kör en kort sträcka till the Royal National Parks entré innan det är dags att sträcka på benen. Reservatet i uKhahlamba Drakensberg Park bjuder på en fantastisk utsikt, höga berg och vackra vattenfall. Här finns det många leder att välja mellan, antingen till fots eller på hästryggen. Du kan välja mellan kortare turer på bara några timmar, eller halv- och heldagsturer. Under vandringarna finns det möjlighet att besöka grottor med grottmålningar gjorda av bushmän. Efter en lång dag med vandring, spektakulär utsikt och frisk bergsluft, kommer det verkligen att smaka gott med middag. Notera: planerna för dagen kan komma att ändras beroende på väder och vind, och vi måste ta hänsyn till dimma i bergen.

Dag 12: Drakensberg – Malealea

Vi lämnar Drakensberg på morgonen och kör runt Lesotho i norr, för att sedan korsa gränsen igen vid Maseru Bridge Gate. Resan fortsätter söderut genom bergen och vi passerar det smala bergspasset till Malealea Lodge högt uppe i bergen. Malealea Lodge ligger i Mafetengdistriktet i det öde västra Lesotho. Här finns det möjlighet till många fria aktiviteter, där man kan lära känna lokalbefolkningen som bor högt uppe bland bergen.

Beräknad restid:
Drakensberg–Malealea: ca 350 km, 8 timmar

Dag 13: Malealea
En hel dag för att utforska bergen. Vad sägs om en cykeltur på de smala stigarna i bergen, som garanterat kommer att ge dig fantastiska bilder. Eller så kan du välja att vandra – ett minst lika vackert, men lite mindre adrenalinfyllt alternativ. Passa även på att ta en promenad till byn och mingla lite med det lokala basothofolket. Ett besök till Lesotho är inte komplett utan en tur på en ponny längs med de smala bergsvägarna. Du kan utforska bushmänmålningar i området och uppleva basothokulturen under en heldag på hästryggen.
Dag 14: Malealea – Graaff-Reinet

Upp och hoppa, idag startar vi dagen tidigt. Vi lämnar bergen och korsar gränsen till Sydafrika. Vi kör genom skiftande natur på vägen till Graaff-Reinet, som ligger vid Sunday River. Det är den äldsta staden i Eastern Cape och den fjärde äldsta staden i Sydafrika. Här hittar vi över 200 restaurerade historiska byggnader. Vårt boende för natten ligger i hjärtat av Graaff-Reinet, med restauranger och museum i närheten. Utforska staden och hitta ett mysigt ställe att äta middag på, eller koppla av vid poolen med en god bok.

Beräknad restid:
Malealea–Graaff-Reinet: ca 500 km, 10 timmar

Dag 15: Graaff-Reinet – Addo Elephant nationalpark

Elefanter i Addo Elephant National Park.

Elefanter i Addo Elephant nationalpark.

Idag kör vi till Addo Elephant nationalpark. Vi ägnar dagen åt att utforska parken och får möjlighet att bocka av fler sällsynta djur på listan. Addo betraktas som det enda reservatet med de 7 stora. De 5 stora kan vi: lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel. De sista två består av sydkapare och vithaj, som håller till i vattnen i Algoabukten strax utanför reservatet. Addoreservatet är hem för över 600 elefanter, lejon, bufflar, spetsnoshörningar, hyenor, leoparder och flera olika antiloper och zebror. Vi får vara med om ännu en härlig safari med många fina djurupplevelser. Campen för natten ligger i utkanten av parken, där vi kan njuta av lugnet med en drink i handen medan vi ser solen gå ner vid floden.

Beräknad restid:
Graaff-Reinet–Addo Elephant nationalpark: ca 270 km, 4 timmar

Dag 16: Addo Elephant – Knysna/Tsitsikamma Forest

Ännu en tidig morgon där resan går vidare mot Tstitsikammaskogen. Nationalparken har mycket att bjuda på, från dramatiska kustlandskap, rev, floder, grönskande skog och den sydafrikanska vegetationen fynbos. Det här är paradiset för alla som gillar att vandra i skogen eller utöva vattensporter. Här finns det en mängd aktiviteter att välja mellan, och du väljer såklart den aktivitet som passar din nivå. Kanske en tur med båt eller kanot, vandring i skogen eller fågelskådning. På eftermiddagen kör vi till den idylliska semesterorten Knysna, som är känd för sin vackra lagun, utsökta skaldjur och härliga caféliv. Innan dagen är över har vi också besökt Bloukrand Bridge, där man kan få sig en riktig adrenalinkick – nämligen bungyjump. 216 meter högt! Vågar du? Kvällen tillbringas i Knysna, med att se sig omkring i staden och kanske shoppa lite.

Beräknad restid:
Addo Elephant nationalpark–Knysna/Tsitsikamma Forest: ca 330 km, 5 timmar

Dag 17: Knysna – Oudtshoorn

I Knysna bankar naturen på dörren. Staden ligger vackert mellan Outeniquabergen, den Indiska oceanen och en stor skog som ramar in det hela. Här har naturen skapat en lekplats för alla som är förtjusta i att vara utomhus, med stränder, sjöar, berg, skog och floder. Tillbringa morgonen med att utforska området. Efter frukost tar guiden med oss till det berömda ”Heads” med en vacker utsikt över staden. Vi har gott om tid på oss att hitta den rätta platsen för den perfekta bilden. På kvällen blir det en biltur. Vi kör mot Oudtshoorn som ligger i Klein Karoo mellan Swartberg och Outeniquabergen. Oudtshoorn är världens huvudstad när det kommer till strutsar, med många gårdar här i det torra Karoo. Det är också här vi hittar Cango Caves, Afrikas största grottsystem. När vi har utforskat grottorna åker vi vidare till vår camp. Vi övernattar i en gammal nybyggarstad, Karoo.

Beräknad restid:
Knysna–Oudtshoorn: ca 150 km, 3 timmar

Dag 18: Oudtshoorn – Hermanus

Utvilade och redo för nya äventyr efter en natt i fina Oudtshoorn, hoppar vi in i bilen och åker ifrån det torra Karoo till kuststaden Hermanus. Hermanus är känt för sina goda chanser att få se valar och delfiner. På vägen stannar vi till vid Cape Agulhas, platsen där Atlanten och Indiska oceanen möts på Afrikas sydligaste punkt. Historiskt sett är detta havsområde ökänt bland seglare som extremt farligt, med vinterstormar och stora brutala vågor på upp till 30 meter! Det blir då ingen överraskning att kuststräckan är full med gamla skeppsvrak. Vi besöker den stora fyren som byggdes så tidigt som 1848, innan vi njuter av en efterlängtad lunchpaus. Under eftermiddagen och kvällen passar vi på att lära känna staden Hermanus.

Beräknad restid:
Oudtshoorn–Hermanus: ca 420 km, 8 timmar

Dag 19: Hermanus – Kapstaden

På väg in till Kapstaden, stannar vi på en vingård för lite vinprovning. Foto: Erik Kolstad

På väg in till Kapstaden stannar vi till på en vingård. Foto: Erik Kolstad

Morgonen är fri att spendera som man vill. Åk på valsafari, shoppa lite i staden eller besök något museum, som till exempel Old Harbours utomhusmuseum. Old Harbours museum är unikt i sitt slag, som endast en av två välbevarade fiskehamnar i världen. Här kan minnena från den levande fiskindustrin upplevas på nära håll. Museet är kärnan som fiskebyn Hermanus har utvecklats kring. Vi lämnar Hermanus och kör kustvägen förbi små fiskebyar på vår väg till Kapstaden. På vägen passerar vi flera små vingårdar. Självklart stannar vi till på en vingård för rundvandring och provsmakning. Rundresan närmar sig sitt slut och vi kommer fram till foten av Taffelberget, väl framme i moderstaden Kapstaden. Vi rekommenderar att man förlänger sin resa med några nätter för att se mer av vackra Kapstaden.

Beräknad restid:
Hermanus–Kapstaden: ca 130 km, 3 timmar

Bilder

Utsikt över Johannesburg.
Kanske får du se ett lejon i Kruger?
Durban.

Elefanter i Addo Elephant nationalpark.

På väg in till Kapstaden stannar vi till på en vingård.
Foto: Erik Kolstad

Mer information om turen

Restyp: Overland
”Overlanding” är utan tvekan det bästa sättet att uppleva Afrika. Du har inget emot att bo enkelt och hjälpa till med de dagliga sysslorna, för att samtidigt kunna resa runt och uppleva Afrikas höjdpunkter.

Servicenivå: Camping
Camping de flesta nätterna och några hotellvistelser.

Fysisk utmaning: Demanding
En del vandringar på höga höjder och mer ansträngande aktiviteter, som vanligtvis passar de flesta resenärer som är friska och pigga.

Antal deltagare
Max 24 personer, i genomsnitt 16.

Åldersgrupp
Rekommenderat för personer i åldern 18–39 år.

Få hjälp med resan


Våra resespecialister hjälper gärna till med inspiration, goda råd och planering av en resa utifrån dina önskemål.
Vi tror att personlig rådgivning och att dela erfarenheter är nyckeln till att hitta resan som passar dig perfekt.

Kontakta oss

Fler upplevelseresor i Afrika

Spana in andra spännande upplevelseresor i Afrika!

Madagaskars höjdpunkter

Madagaskars höjdpunkter

Upplevelseresa i Afrika
14 dagar – från 17 400 kr
Fantastiska Madagaskar är olikt det mesta, med ett helt unikt djur- och växtliv. Här finns söta lemurer, mäktiga baobabträd och färgglada kameleonter.

läs mer
Safari i Kenya och Tanzania

Safari i Kenya och Tanzania

National Geographic upplevelseresa i Afrika
13 dagar – från 53 900 kr
Det är få upplevelser som kan mäta sig med att vara ”the Big 5” på spåren.

läs mer
Södra Afrikas höjdpunkter

Södra Afrikas höjdpunkter

National Geographic upplevelseresa i Afrika
21 dagar – från 54 500 kr
Den här resan tar dig till höjdpunkterna i Sydafrika, Zimbabwe och Botswana.

läs mer
18 Day South Africa Tour

18 Day South Africa Tour

Upplevelseresa i Afrika
18 dagar – från 19 600 kr
Sydafrika är en smältdegel av fantastiska landskap, ett spännande djurliv och olika kulturer, som toppas med ett behagligt klimat.

läs mer
Mount Kilimanjaro Trek

Mount Kilimanjaro Trek

Upplevelseresa i Afrika
8 dagar – från 23 900 kr
Erövra Afrikas högsta topp på den norra delen av berget. Vi följer Rongai Route på väg upp, för att sedan gå den populära Marangu Route nedför.

läs mer
Culture & Wildlife of Uganda & Rwanda

Culture & Wildlife of Uganda & Rwanda

Upplevelseresa i Afrika
10 dagar – från 24 900 kr
Uganda och Rwanda är som en skattkista när det kommer till spännande upplevelser, speciellt då turismen blomstrar på nytt i regionen.

läs mer
Botswana & Falls Adventure

Botswana & Falls Adventure

Upplevelseresa i Afrika
8 dagar – från 8 900 kr
Den här upplevelseresan erbjuder ett fantastiskt afrikanskt äventyr på bara 8 dagar. Fascineras av det rika djurlivet och naturen i Zambia, Botswana och Sydafrika under olika Game Drives och valfria aktiviteter.

läs mer
12 Day Uganda Tour

12 Day Uganda Tour

Upplevelseresa i Afrika
12 dagar – från 18 500 kr
Uganda erbjuder en unik kombination av vilda djur, vacker natur och vänliga människor.

läs mer
Cape Town to the Serengeti

Cape Town to the Serengeti

Upplevelseresa i Afrika
40 dagar – från 39 900 kr
Låt dig fascineras och bli helt förtrollad av världens högsta sanddyner. Luta dig tillbaka i en mokoro-kanot medan ni paddlar över Okavangodeltat, och möt sanfolket i Kalahariöknen på den här episka resan i Afrika.

läs mer
24 Day Southern Circle Tour

24 Day Southern Circle Tour

Upplevelseresa i Afrika
24 dagar – från 23 400 kr
Det här är upplevelseresan för dig som vill upptäcka södra Afrikas höjdpunkter, genom att bekvämt flyga till och från Johannesburg.

läs mer
Serengeti, Falls & Cape Town Adventure

Serengeti, Falls & Cape Town Adventure

Upplevelseresa i Afrika
40 dagar – från 39 900 kr
Låt dig imponeras av världens högsta sanddyner och luta dig tillbaka i urholkade mokoro-kanoter medan ni paddlar över Okavangodeltat.

läs mer
Dykkurs utanför Kapstadens kust

Dykkurs utanför Kapstadens kust

Upplevelseresa i Afrika
6 dagar – från 4 300 kr
Är du nyfiken på vad som kan finnas under havsytan? Då är den här 6 dagar långa dykkursen PADI Open Water något för dig.

läs mer
East Africa Overland

East Africa Overland

Upplevelseresa i Afrika
21 dagar – från 25 500 kr
Vi reser genom östra Afrika på den här spännande 3-veckorsturen. Från det fascinerande djurlivet i Uganda till Zanzibars gyllene stränder.

läs mer
Kenya & Uganda Gorilla Adventure

Kenya & Uganda Gorilla Adventure

Upplevelseresa i Afrika
14 dagar – från 23 500 kr
Möt bergsgorillor och andra fantastiska vilda djur på den här 2 veckor långa äventyrsresan ”Overland”.

läs mer
5 Day Kruger Park Tour

5 Day Kruger Park Tour

Upplevelseresa i Afrika
5 dagar – från 5 300 kr
Mpumalanga är ett område med stora kontraster. Flera reservat och välkända Kruger nationalpark ligger i området.

läs mer
Cape & Dunes Overland

Cape & Dunes Overland

Upplevelseresa i Afrika
14 dagar – från 12 900 kr
Res genom fantastiska ökenlandskap och fascinerande städer under det här 2-veckorsäventyret, där du upplever de många skatter som Sydafrika och Namibia har att erbjuda.

läs mer
Dunes, Deltas & Falls

Dunes, Deltas & Falls

Upplevelseresa i Afrika
21 dagar – från 19 900 kr
Om du vill njuta av färger, kultur och vackra landskap är det här den ultimata resan i sydvästra Afrika.

läs mer