Välj en sida

Topp 20 packningstips

Inspiration och restips

Har du någon gång börjat packa inför en längre resa, men bara stirrat på väskan eller ryggsäcken och funderat på varför du inte klarar av att stänga den? Kanske är det för att den är full av onödiga saker? Ja, vi känner igen problemet.

För att hjälpa dig sortera vad du behöver och vad du inte behöver, har vi satt ihop en liten lista över saker som du inte borde resa utan. De är inte rangordnade efter betydelse, så för Guds skull, prioritera inte våtservetter framför ditt pass.

Säg hejdå till allt vad en stressig packning kan innebära och säg istället hej till en väska som inte väger för mycket, men som är full med saker som du faktiskt behöver.

 

1. Våtservetter

Det kan hända att du tycker att våtservetter är gammaldags, men lita på oss, när du är ute och reser så är våtservetter mycket användbart. Du kan använda dem till att rengöra diverse saker, torka svett från ansiktet med eller så är de ett väldigt bra alternativ om du inte har tillgång till dusch.

2. Kamera

Det här borde kanske vara nummer ett, men som sagt, punkterna är inte rangordnade efter betydelse. Du kommer inte bara att kunna dela dina upplevelser på Facebook, Instagram och andra sociala medier, utan även vara den som kommer hem och gör alla avundsjuka med dina resebilder. Varför inte dela dina bilder med oss, så kanske din bild publiceras på vår blogg. Skicka ditt bidrag till info@statravel.se eller använd #statravelswedenblog

3. Rabattkort

Är du student eller ungdom under 29 år kan du köpa ISIC- och YTH-kort. De fungerar som rabattkort runt om i världen. Använd korten till att köpa guideböcker, mat och transport. Titta även efter turistkort i de städer som du besöker, vem vet, kanske kan du få något gratis även där.

4. Reseförsäkring

Ja, vi vet, det är verkligen tråkigt. Men det är också väldigt viktigt och du kan inte resa utan! Låt inte din resa bli förstörd på grund av att du måste betala för något som en reseförsäkring hade ordnat för dig. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har toppenpriser för ungdomar och som täcker riskfyllda aktiviteter.

Dela dina bilder med oss

Varför inte dela dina bilder med oss, så kanske din bild publiceras på vår blogg. Skicka ditt bidrag till info@statravel.se eller använd #statravelswedenblog

5. Pass

Du kommer inte långt utan ditt pass. Innan du bokar din resa är det viktigt att kontrollera passets sista giltighetsdag. De flesta länder kräver visum och då kräver de även (i regel) att passet är giltigt i minst sex månader efter hemresa. Många länder kräver även att du har flera tomma sidor i passet, då ett visum kan ta stor plats. Ha gärna med dig en kopia av passet och andra viktiga dokument. En elektronisk version sparat på din e-mail kan också vara en god idé. Kom ihåg att dubbelkolla visumregler i det land som du ska besöka.

6. Första hjälpen-kit

Huvudvärk kan komma snabbt när man är på resande fot, men låt inte det förstöra nästa dags eskapader. Plåster, skavsårsplåster, handdesinfektion och sårtvätt är inte heller dumt att ha med sig på resa. Fråga gärna på Apoteket vad de rekommenderar att man har med sig. Glöm inte heller vaccinationer, som krävs och/eller rekommenderas i många länder.

7. Reseadapter

Du anländer till ett nytt ställe och behöver ladda mobilen, men har inte rätt kontakt. Undgå det genom att ha med dig en adapter som passar uttag över hela världen.

 

8. Silkessovsäck

När man har en resebudget är det inte alltid säkert att man väljer boende efter standard, utan snarare för att det är billigt. Det kan då hända att det låga priset avspeglas i boendets skötsel och städning. Då är det perfekt med en egen silkessovsäck. Du kommer även att undvika otäcka bedbugs, som ibland lurar i lakanen på olika boenden. Är du på safari och lånar en sovsäck, är det alltid bra att ha sin egen silkessovsäck inuti sovsäcken.

9. Internationellt SIM-kort

Om du ska vara länge i ett land, så rekommenderar vi dig att köpa ett gammalt hederligt kontantkort. De har bättre priser inom landet än vad det svenska SIM-kortet har. Då slipper du oroa dig över telefonräkningen när du kommer hem. Kom ihåg att Wi-Fi inte är lika utbrett överallt och ibland kostar en del. Har du ett lokalt SIM-kort kan du ordna det mesta ändå, utan att det kostar skjortan.

10. Öronproppar

Den som uppfann öronproppar har troligtvis spenderat många nätter på hostel. Öronproppar är små men helt fantastiska, och ganska nödvändiga för att få en god natts sömn på ett hostel. De är även toppenbra om du ska sova på tåg, buss eller flyg.

11. Kondomer

Ung, fri och singel?! Skydda dig, så att du slipper obehagliga överraskningar.

12. Smartphone

Kan man klara sig utan den? Wi-Fi, karta, lyssna på musik och uppdatera kompisarna med en Snap. Kom ihåg att slå av roaming bara, så att du slipper oväntade räkningar när du kommer hem. Se även punkt 9.

13. Hörlurar

När det kommer till musik, glöm inte hörlurarna! De är också användbara om nätterna på ett hostel.

14. Hänglås

Glöm inte att ta med dig ett hänglås och kanske även ett vajerlås. De flesta hostel har skåp där du kan låsa in dina värdesaker, men du måste ta med eget hänglås. Med ett vajerlås kan du låsa fast din ryggsäck i ett staket när du väntar på bussen, eller i våningssängen på nattåget.

15. Sjal

Nej, nu snackar vi inte om en tjock yllesjal, utan om en stor och tunn sjal. Den är perfekt under svala kvällar och kan även fungera som strandhandduk. Eller så kan den skydda dig mot köldchocken som kan uppstå när man går från 30-gradig värme till full air condition i butiker, på bussar och tåg.

16. Visum

Ännu en tråkig detalj, men glöm det inte. Det är inte roligt att bli ståendes på flygplatsen och vinka adjö till flyget för att du inte har ett visum till ankomstlandet. Använd UD:s hemsida och läs mer om inreseregler för de olika länder som du ska besöka. Var ute i god tid, många visumansökningar kan ta lång tid.

 

17. Toalettpapper

Toalettpapper tar vi för givet här i Sverige, men det är inte en självklarhet att det finns i alla länder. Speciellt om du reser runt i Asien och Sydamerika. När vi ändå är inne på toalettvanor – har du börjat öva knäböj? Många offentliga toaletter saknar toalettsits eller har endast ett hål i golvet. Men slappna av, du vänjer dig fort.

 

18. Nackkudde och ögonbindel

Det är något som du behöver för att sova gott på buss, tåg eller flyg. Som backpacker spenderar du många timmar på resande fot, så det är viktigt att ha det bekvämt under tiden. Många som är ljuskänsliga klarar inte av att sova med ljuset på, så då är ju en ögonbindel perfekt.

19. Anteckningsblock och penna

Många planerar att reseblogga, men det är inte alltid lätt att hitta Internet och vem vet hur mycket du glömmer bort längs med vägen. Så ta tag i en penna och papper, och få ner dina tankar på det gamla goda sättet. Inget slår känslan av att ligga på en öde strand och skriva om allt man har upplevt under resan.

20. Insektsspray och myggnät

Ingen tycker om klåda och absolut inte att vara täckt av röda fläckar på grund av insektsbett. Även om du egentligen inte är särskilt populär hos myggorna, så är det alltid bra att använda myggspray i förebyggande syfte. Investera också i ett myggnät, speciellt om du vistas i malariaområden. Ha gärna med dig silvertejp också, så att du enkelt kan fästa myggnätet överallt.

Fler inspirationsartiklar