Välj en sida

6 myter om att resa på egen hand

Inspiration och restips

Om du så planerar en långweekend på egen hand, en veckas solsemester eller vill resa jorden runt, så är det alltid någon som menar att det är en dum idé att resa själv. Alla myter om varför du inte bör resa på egen hand, speciellt som tjej, är inte helt sanningsenliga och vi ska berätta varför.

1. Du kommer inte att vara trygg

Den här punkten är alltid på topplistan för ensamresenärer. Det är helt normalt att vara orolig och du kommer uppleva att även nära och kära är det inför din resa. Trots att vi får ta del av många tragiska nyhetshändelser världen över, så bör du lägga på minnet att världen är stor och dessa tragedier inträffar i själva verket väldigt sällan. Om du använder ditt sunda förnuft och samma försiktighetsåtgärder som du gör hemma, så finns det ingen anledning till att just du skulle hamna i en tråkig situation.

Det är alltid viktigt att undersöka platserna som du ska till, antingen genom att utforska en karta på förhand eller få råd av lokalbefolkningen. Följ alltid din magkänsla, den är ofta till god hjälp. Försök att undgå sen ankomst till din första destination och boka gärna transfer och boende på förhand – på så vis vet du precis vad du ska göra när du kommer fram. Du kan även hoppa på en upplevelseresa, för att få ett äventyr utöver det vanliga.

 

2. Du kommer att vara ensam

Inte om du önskar att vara ensam. Att vara komfortabel i sitt eget sällskap är otroligt underskattat, och kom ihåg att det finns många andra ensamresenärer om du tröttnar på att prata med dig själv. Om du hellre äter upp din egen ryggsäck än att prata med någon okänd i en bar, så är lösningen enkel. Boka sovsal på ett hostel och följ med på utflykter och sociala aktiviteter som arrangeras av hostellet. Om det så är en stadsvandring, en båttur eller sightseeing så är du i en grupp med potentiella vänner.

3. Du kan inte resa varsomhelst

Om det är din första resa, så kanske du inte vill ta dig allt för långt utanför de redan upptrampade stigarna. Att traska ut i djungeln på egen hand är inte heller något som vi rekommenderar. Då är upplevelseresor den perfekta lösningen. Du kan resa in i den täta Amazonasdjungeln eller ut i den riktiga ”outbacken” i Australien tillsammans med en erfaren guide och ett litet gäng med andra backpackers. Du får vänner för livet och inte minst några att dela dina historier med.

 

4. Du får äta ensam

Ja, du behöver ju inte äta ensam, om du inte önskar det förstås. På vissa ställen finns det gemensamma matbord, om du önskar dig en liten pratstund under middagarna. Eller så kan du testa att få kontakt med någon ur lokalbefolkningen. Kanske har du tur och blir inbjuden på middag, och serverad en traditionell måltid från landet som du befinner dig i.

Ta med dig en bok eller använd din mobiltelefon som underhållning medan du väntar på maten. Du kommer snart att inse att det här med att äta på egen hand inte är så tokigt.

 

5. Det är för dyrt

Inte nuförtiden. Förut behövde man betala skyhöga priser för att resa själv, men det slipper du nu. Många av researrangörerna (särskilt för backpackers) har tagit bort enkelrumstillägget mot att du delar rum med andra av samma kön. Du hittar nu hotell och researrangörer som vänder sig mot ensamresenärer. Tänk smart och du kommer att hitta många prisvärda alternativ. Dela gärna rum med andra för att få ned kostnaden, men även för att få nya reskamrater.

6. Men, jag är ju inte singel?

Inte alla som reser själva gör det på grund av att de inte har någon att resa tillsammans med. Vissa har helt enkelt kommit fram till att de föredrar att resa på egen hand.

Så oavsett om du har någon att resa med, eller vill resa själv – packa ryggsäcken och hoppa på ditt nästa äventyr!

 

Fler inspirationsartiklar