Välj en sida

Före och under resan

Resan är bekräftad och betald, men du känner att det är något som saknas. Vi vet vad, för innan avresa är det mer än biljetter som du måste ha på plats. Det är lätt hänt att glömma allt det tråkiga och praktiska innan du ger dig iväg på vad som kanske blir ditt livs äventyr. Pass, vaccinationer och reseförsäkring är något av det som måste vara i ordning innan du lämnar Sverige.

Det är extremt tråkigt att bli nekad inresa för att du inte har ordnat visum eller de vaccinationer som krävs innan du sätter dig på flyget. Eller så har du bokat en resa till ett land som kräver minst 6 månaders giltighet till på passet och ditt går ut om en månad, eller så har du inte tillräckligt med tomma sidor i passet för fler inresestämplar.

Spana in den här listan innan resfebern tar över helt.

FÖRE AVRESA

Visum

Alla länder har olika visumregler och vilka regler som gäller för dig beror på vilken nationalitet du har, målet med din resa och hur länge du ska stanna i landet. Det är ditt ansvar att se till att du har alla visum du behöver. Vissa länder tillåter att du köper visum vid ankomst, andra länder begär att du besöker landets ambassad i Sverige och ansöker om visum. Var ute i god tid och undersök vad som gäller för de länder du ska till. Vi rekommenderar UD:s hemsida, där du även hittar annan nyttig information om landet du ska besöka.

Reseförsäkring

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, res inte utan reseförsäkring! Vanligtvis tecknar du en reseförsäkring vid bokningen, för att även få ett inkluderat avbeställningsskydd. Har du inte råd med en reseförsäkring borde du nog hålla dig hemma. Vissa tänker att det värsta som kan hända är att du blir av med plånbok och mobil, men hur ska du betala för hemtransport om du måste behandlas för sjukdom hemma i Sverige?

Resevaccinationer

De flesta av oss har inte gjort några vaccinationer sedan barnvaccinationerna i grundskolan. Men om du ska resa utanför Europa är det många länder som kräver olika vaccinationer. Eftersom vi inte arbetar inom vården och kan ge rekommendationer, är det bäst att du kontaktar din lokala vaccinationscentral för att få reda på vad som gäller för dig. Kom ihåg att vara ute i god tid, då en del vaccin måste tas i flera omgångar. Det är också viktigt att tänka på att vissa vaccinationer krävs för att du ska komma in i landet.

Packlista

Många är fokuserade på hur många kilo man får ha med sig på flyget, men ska du på en jordenruntresa eller en längre resa så är lite bagage det bästa. Vårt tips är att du lägger fram allt du vill ha med dig och tar bort hälften. Packa inte med de dyra märkesbyxorna eller örhängena du har ärvt av mormor. Saker och ting går sönder eller försvinner under resan, och det finns alltid butiker där man kan komplettera garderoben under resans gång.

Svårt att veta vad du borde ha med dig? Ta en titt på var packlista nedan!

Viktiga saker som är smarta att packa ner förutom kläder

 

 • Myggnät
 • Myggspray
 • Sovsäck
 • Reselakan
 • Kamera
 • Laddare
 • Reseadapter
 • Fickkniv
 • Ficklampa/pannlampa
 • Guideböcker
 • Pengar och kreditkort
 • Pass
 • Resedokument
 • Reseförsäkringskort och körkort
 • Vaccinationskort
 • Solglasögon
 • Uppblåsbar huvudkudde
 • Dagbok
 • Bra skor och sandaler
 • Regnkläder
 • Litet medicinkit
 • USB-sticka
 • Mobiltelefon
 • Små hänglås
 • Tejp
 • Resehandduk
 • Solkräm
 • Sykit
 • Öronproppar
 • Toalettartiklar

PasS

Planera inte resan med ett gammalt pass. En del turer och aktiviteter kräver passdetaljer redan vid bokning. Upptäcker du att ditt pass går ut under resan eller strax efter hemkomst, borde du förnya det så snabbt som möjligt. Det är en av de viktigaste handlingarna du har med dig på resan, och med ett utgånget pass kommer du inte så långt. Ha gärna en kopia av ditt pass på ett smart ställe.

Resedokument

Vi skickar inte ut flygbiljetter, resplan och vouchers bara för nöjes skull. Det är ditt ansvar att kontrollera att allt stämmer överens och ta med dokumenten på resan. En del flygplatser, hotell m.m. kräver att man kan visa sin reservation i pappersformat och inte bara på en mobil/surfplatta. Tänk om du inte har tillgång till Internet eller om mobilen laddar ur, då blir det svårt att bevisa att du faktiskt har bokat en natt eller två på hotellet. Eller ännu värre, att du missar en flygresa på grund av att du inte kan visa upp din reservation. Vi rekommenderar också att du ger en kopia till föräldrar eller någon annan du har förtroende för hemma, så att du alltid har en backup. Dessutom är det många hemma som gärna vill veta var du befinner dig, så har de resplanen kan de känna sig trygga. Kom ihåg att påminna om att du inte alltid kommer att ha täckning på mobilen.

Pengar

Kolla gärna upp växlingskursen innan du åker, så att du inte räknar efter fel kurs. Det är många som tror att dollar är samma världen över, men där kan man snabbt gå på en nit. Har du kontanter kvar i en valuta när du ska resa vidare? Växla in till nästa lands valuta på flygplatsen, så har du i alla fall lite kontanter när du kommer till ett nytt land. Vänta gärna med att ta ut i respektive valuta tills du ankommer till destinationen, så slipper du dyra växlingsavgifter i Sverige. Det är inte dumt att ha en blandning av kontanter och kort, för att kunna välja vilken betalningsmetod som passar bäst. Det är inte alla platser som tillåter kortbetalningar och då är det toppen att ha lite kontanter i plånboken.

UNDER RESAN

När du äntligen lämnar Sverige så kommer det mesta att ordna sig. Du har redan tagit det största steget genom att faktiskt ge dig ut på en resa. Nu väntar äventyret. Om du så reser på egen hand eller med vänner, så hittar man snabbt passande rutiner. Vi har sammanställt en lista över sådant som de flesta möter under resan.

Boende

Du kommer att lägga en del tid på att hitta lämpliga platser att bo på och avgöra om boendet är värt pengarna. Vilket slags boende du väljer under resan beror på budget, destination och säsong. Har du en liten backpackerbudget borde du leta efter hostel och enkla gästhus, framförallt på dyrare resmål som USA, Australien och Nya Zeeland. Reser du runt i Asien kan du gott och väl unna dig lite lyx, i länder som till exempel Kambodja och Thailand.

Om du har en större budget kan du unna dig lite lyx och ta in på hotell. Det kan vara stor skillnad på priser under hög- och lågsäsong. Kom ihåg att det kan vara en fördel att boka boende på förhand under stora evenemang som till exempel karnevalen i Rio eller nyårsafton i Sydney.

Transportetapper

Hur du reser runt i olika länder beror på hur mycket tid du har och din budget. Om du önskar bekvämlighet och kort restid, då är flyg det bästa alternativet. Vill du istället fördjupa dig i ett land, borde du bege dig ut på vägarna – antingen med tåg eller med buss. Reser du på egen hand och önskar en mer organiserad resa, så är upplevelseresor något för dig. På en upplevelseresa kan du kombinera flyg med andra transportmedel.

Många hyrbilsfirmor har åldersgränser och därför kan försäkringar för personer under 25 år snabbt kosta skjortan. Vi har specialpriser hos många leverantörer, som gör att man slipper de superdyra försäkringarna. Om du önskar att ta det lugnt och stanna till lite här och där, så borde du undersöka möjligheterna att hyra en husbil.

Mat och dryck

Vem tycker inte att det är spännande att få en meny som man inte förstår ett jota av? Eller testa nya spännande delikatesser som kan underhålla din mage i dagar, eller bara uppleva nya matkulturer. Leta inte bara reda på första bästa McDonalds, utan upptäck lokala restauranger och matstånd – de är oftast billigare.

Kan du laga mat där du bor, så rekommenderas det. Men då och då kan det vara härligt att unna sig en lite mer flashig måltid.

Trygghet

Vem kontaktar du om något skulle hända under resan? På resande fot har man inte sitt vanliga skyddsnät tillgängligt omkring sig.

Nu med tillgång till Internet och billigare taxa på mobilen är det lätt att få tag i familj och vänner hemma. Men ta gärna hjälp av medresenärer och andra i närheten. Vem vet, de kanske har gått igenom samma sak som du, speciellt om det gäller hemlängtan. Om du känner dig otrygg på ett resmål, kontakta reseledare eller hotellet så att de kan hjälpa dig. Kom ihåg att spara numret till nödtelefonen på din mobil. I och med reseförsäkringen har du även support 24/7 om något skulle inträffa under resan. Vi på STA Travel hjälper dig så gott vi kan från kontoret i Stockholm.

Olyckor och sjukdom

Oavsett vad som inträffar, kom ihåg att ta kontakt med ditt försäkringsbolag. De kan till exempel ge rekommendationer om vilket sjukhus som är bäst i förhållande till var du befinner dig. Ofta kan de hjälpa till med mycket mer än vad man tror – så om något skulle ske är försäkringsbolaget redo.