Välj en sida

Budget och kostnader

Hur mycket pengar behöver du?

En av de vanligaste frågorna vi får är hur stor budget man borde ha. Det finns lika många svar på den frågan som det finns backpackers. Budgeten beror helt på vilka destinationer du önskar att resa till, personliga preferenser, reslängd och mycket mer.

Vi förstår att de flesta önskar att se och uppleva så mycket som möjligt under en resa. Skillnaden är vad du önskar att lägga pengar på. Är upplevelsen det viktiga, kanske du inte behöver bo så fint. Vill du bo lite bättre, ja, då måste du kanske hoppa en aktivitet eller två. Om ditt önskemål är att bo fint och uppleva ”allt”, då måste du ha en större budget.

Det du måste tänka på är att man aldrig kan förutse alla utgifter under resans gång. Därför är det viktigt att ha ett litet ”nödkonto” med pengar som kan täcka oförutsedda kostnader. För vem vill korta ner drömresan eller hoppa en aktivitet för att utekvällen blev lite dyrare än planerat? Eller så blev du helt såld på bungyjump och inser att ett hopp inte var tillräckligt.

 

 

Tips på planering

 

Även om budget är en personlig fråga, så kan vi erbjuda några tips om hur vi själva gör när vi planerar en resa:

 

N

Det är vanligtvis billigare att resa tillsammans med andra.

N

Ansök om ett kreditkort. Det fungerar ofta som en bra backup om något skulle ske under resan.

N

Tänk ut alla kostnader som du kommer att ha under resan. Är det några speciella aktiviteter som du bara måste uppleva eller ett drömhotell som du bara måste bo på? Det kan ge dig en bild över hur mycket pengar du kommer att behöva.

N

Ju mer du har bokat på förhand, desto lättare är det att budgetera under resans gång.

N

Låt gärna någon hemma ha tillgång till dina konton, för att kunna hjälpa dig om något skulle inträffa.

N

Det är alltid bra att ha lite kontanter så att du slipper betala småbelopp med kort. Du slipper även att leta efter en uttagsautomat var du än befinner dig.

N

Sätt undan 5–10 % på ett extra ”nödkonto” som du kan använda vid nödsituationer.

N

Boka så tidigt som möjligt. Ju fler lediga platser på flyget, desto billigare är det – speciellt i högsäsong.

N

”Keep your eye on the price”. Ska du följa med vänner ut på stan eller istället spara pengarna och boka in en ö-luff på Fiji under din rundresa? Om du till exempel blir helt såld på bungyjump, kan det vara bra att ha utrymme i budgeten för mer än ett hopp.

Om du blir helt såld på bungyjump kan det vara smart att ha utrymme i budgeten för mer än ett hopp.

Kostnader före avresa

 

Kostnader man har innan man åker är bland annat reseförsäkring, vaccinationer, reseutrustning, olika visum, flygbiljetter och förbokade utflykter, språkkurser eller boende. Det här är kostnader som man enkelt kan räkna in i budgeten.

 

N

Vaccinationer

Ta kontakt med en vaccinationsmottagning för att få reda på vad som gäller för de länder du ska besöka. Då får du snabbt en översikt av priserna.

N

Visum

Visum är en kostnad som man har både före och under resan. Vissa länder kräver att man har visum betalt och godkänt innan inresa, medan andra länder tillåter att det ordnas på gränsen. Titta gärna på UD:s hemsida för att se vad som gäller för din destination.

N

Flygbiljetter

Vi får inte glömma priset för själva flygbiljetten. Här beror det på vilket land du önskar att uppleva. En jordenruntresa kan ligga på allt från 10 900 kr till över 20 000 kr. Det är i allmänhet dyrare att utforma en jordenruntresa som inkluderar Sydamerika, men allt är möjligt beroende på budget. Om du håller dig till en världsdel kan du, beroende på världsdel, räkna med allt från 4 000 kr till 10 000 kr.

N

Packlista

När det kommer till vad du bör ha med dig på resan, så beror det på var du ska resa. .

 

N

Reseförsäkring

Reseförsäkring kan du inte resa utan! Kostnaden för en reseförsäkring beror på hur länge du ska vara bortrest. Har du inte råd med en försäkring för hela perioden måste du korta ner din resa. STA Travel har bra försäkringspriser för ungdomar och studenter. Kontakta oss för prisuppgifter.

 

Hade det inte varit härligt att byta ut hostellet mot lite lyx en natt eller två? Lägg undan lite pengar till det på förhand!

Kostnader under resan

Under resans gång kommer du att lägga pengar på kost och logi, lokal transport och eventuella aktiviteter som du önskar att vara med på.

Det är svårt att säga precis hur mycket pengar du kommer att använda på resande fot. Det beror på hur många ni är som reser tillsammans, personliga preferenser, destinationer och mycket mer. Men här är lite av det som du borde tänka på:

 

N

Resa flera tillsammans?

Det är vanligtvis billigare att resa tillsammans med andra. Då kan man till exempel dela på kostnaden för olika färdmedel och laga gemensamma måltider på hostellet.

N

Visum

Visum är en kostnad som man har både före och under resan. Vissa länder kräver att man har visum betalt och godkänt innan inresa, medan andra länder tillåter att det ordnas på gränsen. Titta gärna på UD:s hemsida för att se vad som gäller för din destination.

N

Dagsbudget

Man kan säga att en backpacker använder mellan 15 000–20 000 kr per månad. Det inkluderar nästan alla utgifter du har i samband med resan, som flyg, kost och logi, fickpengar och olika aktiviteter. Det beror självklart på vad man önskar att göra under resan. Ska du gå Inkaleden eller ta dykarcertifikat använder du mer pengar än en vanlig resenär. Det hänger också på hur duktig man är på att budgetera under resans gång. Sätt gärna upp en dagsbudget och se hur mycket pengar du kan använda per dag.

N

Work & Holiday

Om du inte har möjlighet att spara så mycket pengar innan avresa, borde du testa Work and Holiday. Det passar perfekt för destinationer som Australien och Nya Zeeland.

N

Stora variationer i kostnader

I billiga länder som Thailand och Indien kan du leva länge på en liten budget, medan pengarna går åt fortare i länder som Australien och USA. Det kan vara en fördel att blanda billigare och dyrare länder i resplanen. I Sydostasien kan man leva gott för en billig slant, medan det i USA blir dyrare om du önskar samma standard.

En sväng på stan hemma eller ö-luff i Thailand? Ibland måste man göra några uppoffringar för att ha råd med något ännu bättre!

Hur du sparar till din drömresa

Det är nog ingen som önskar mer än vad vi gör att det skulle vara gratis att resa. Eller i alla fall något man kunde dra av på skatten. Men fram till dess får vi nöja oss med att spara och drömma oss bort till nya äventyr som väntar.

 

Några sparar under en längre period och jobbar på i lugn takt, men tillräckligt för att kunna nå sin budget. Andra jobbar stenhårt i några få månader för att sedan åka iväg på en längre resa.

 

Oavsett hur du lägger upp ditt sparande så finns det vissa saker du kan dra ner på. Behöver du verkligen nya kläder? Måste du äta den dagliga lunchen Joe & The Juice? Ska du följa med dina vänner ut på stan varje helg, eller kan du kanske spara pengarna för att istället ta en sväng på stan i Sydney?

 

Om du inte har möjlighet att spara ihop de pengar som behövs innan avresa, kan det vara värt att undersöka Work and Holiday. Det är ett bra sätt att dra ner på de kostnader du har i samband med en resa. Du kan uppleva ett land genom att arbeta dig runt och samtidigt knyta band med lokalbefolkningen och andra ungdomar.

 

Få hjälp med resan


Våra resespecialister hjälper gärna till med inspiration, goda råd och planering av en resa utifrån dina önskemål.
Vi tror att personlig rådgivning och att dela erfarenheter är nyckeln till att hitta resan som passar dig perfekt.

Kontakta oss