Välj en sida

Södra Afrikas höjdpunkter

National Geographic upplevelseresa i Afrika

Södra Afrikas höjdpunkter

Sydafrika, Zimbabwe och Botswana – 21 dagar

Den här resan tar dig till höjdpunkterna i Sydafrika, Zimbabwe och Botswana.
Under 3 veckor besöker du ikoner som Victoriafallen, Kruger nationalpark,
Okavangodeltat och Kapstaden. Målet är naturligtvis att se ”the Big 5”.

På programmet startar resan i vackra Kapstaden med platåberget Taffelberget och vinområdet Stellenbosch. Sedan går resan vidare till Kruger nationalpark och naturreservatet Karongwe, där man kommer tätt inpå de afrikanska vilda djuren på olika djurskådningsturer.

Därefter flyger du till Zimbabwe och Victoriafallen, som är en imponerande syn och ett minne för livet. Resan avslutas i Botswana där du kan fylla minneskortet till max medan du i ett behagligt tempo flyter nedför Okavangodeltat i en mokoro (kanot), omgiven av den afrikanska vildmarken.

Resan inkluderar komfortabelt boende, leds av en kunnig engelsktalande reseledare och passar de allra flesta.

Det är även möjligt att delta på kortare varianter av den här resan:

Dag 1–10 (endast Sydafrika): från 24 800 kr per person
Dag 5–19 (endast Johannesburg och Namibia): från 42 600 kr per person
Dag 11–21 (endast Namibia och Victoria Falls): från 31 800 kr per person

Kontakta oss för mer information om du är intresserad av någon av dessa resor.

Det sørlige Afrikas høydepunkter

Resfakta

Pris: från 54 500 kr per person i dubbelrum.

Kontakta oss för priser i enkelrum.

Priset inkluderar:

 • Hotell (8 nätter), gästhus (2 nätter), komfortabel Safari Camp (6 nätter), bekväma tält eller stugor (2 nätter), husbåt (2 nätter)
 • 20 frukostar, 7 luncher och 12 middagar
 • Transfer vid ankomst
 • Kirstenboschs botaniska trädgård
 • Rundvandring i Kapstaden
 • Utflykt till Godahoppsudden och Boulders Beach (pingvinerna)
 • Panoramarutten (naturskön körtur)
 • Safari i Kruger nationalpark i öppen bil
 • Safari med en forskare som guide
 • Victoriafallen
 • Traditionell middag hos en familj
 • Alla inträden till nationalparkerna
 • Okavango Panhandle husbåt
 • Middag med en historieberättare
 • Safari i Chobe nationalpark och Moremi i öppen bil
 • Inrikesflyg
 • All transport mellan destinationerna och till/från inkluderade aktiviteter

Höjdpunkter:

 • Kapstaden
 • Ett rikt djurliv
 • Safari
 • Kruger nationalpark
 • Victoriafallen
 • Okavangodeltat
 • Moremi Game Reserve
 • Chobefloden

Priset inkluderar inte:

 • Flygresa t/r Sverige–Sydafrika/Zimbabwe
 • Övriga måltider
 • Valfria aktiviteter
 • Eventuellt visum
 • Reseförsäkring och resevaccinationer
 • Dricks till guider och chaufförer

Resplan

Dag 1: Ankomst Kapstaden

Ankomst valfri tid. Dina flygdetaljer är noterade och du möts upp av en chaufför på flygplatsen som kör dig till ditt hotell. Det hålls ett informationsmöte runt kl. 18:00. Då träffar du de andra resenärerna i gruppen och reseledarna som ger er information om den stundande resan. Vänligen kika i hotellreceptionen för mötets exakta tid. Under mötet går ni igenom detaljerna inför resan och du får hjälp med att boka valfria aktiviteter.

Dag 2: Kapstaden
Besök Kirstenboschs vackra botaniska trädgård tillsammans med en duktig guide. Den här turen är speciellt utformad för vår grupp. Vi fortsätter med en rundvandring i Kapstaden innan vi reser vidare till Cape Point. Här hälsar vi på pingvinerna på Boulders Beach.

På kvällen finns det tid att utforska magiska Kapstaden.

Dag 3: Kapstaden

Njut av en dag att tillbringa som du önskar. Vi föreslår en tur upp på Taffelberget eller vinprovning i Stellenbosch.

Det finns något för alla smaker i Kapstaden. Du kan följa med på en vandringstur upp på Taffelberget (du kan även ta linbanan upp), strosa längs med Victoria and Alfred Waterfront, provsmaka viner på en av de många vackra vingårdarna i området eller känna blodet bubbla av adrenalin med aktiviteter som fallskärmshoppning eller dykning med vithaj. Kapstaden har även många museer, som berättar om både staden och landets historia.

Om du vill besöka den forna fängelseön Robben Island, måste du vara ute i god tid. Det här är en populär turistattraktion och biljetterna kan vara utsålda månader innan din vistelse i Kapstaden. Hemsidan för köp av biljetter är: http://www.robben-island.org.za/

Dag 4: Kapstaden – Johannesburg

Idag flyger du till Johannesburg och blir även där mottagen på flygplatsen och skjutsad till hotellet. Du möter upp din guide som följer med under resten av resan. Ikväll väntar gemensam grillmiddag, eller braai som det heter i Sydafrika. Sydafrikanerna älskar sin braai som de gärna njuter av varje dag om det finns möjlighet.

Dag 5: Johannesburg – Kruger nationalpark
Den bildsköna Panoramarutten väntar på dig, med stopp vid Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes och God’s Window innan vi når dagens mål: tältcampingen strax utanför berömda Kruger nationalpark.
Dag 6: Kruger nationalpark
Börja dagen i gryningen med morgonsafari eller safari till fots (valfritt). Om du inte är den som går upp innan solen, kan du njuta av morgonen på terrassen som har en strategisk utsikt över det närliggande vattenhålet.

Putsa glasögonen, ha kikare och kamera redo – nu blir det safari i öppen bil, det perfekta färdmedlet för att spana efter vilda djur. Spetsa dina sinnen, kan du höra om det knakar i den snåriga skogen eller känna på doften att det har varit vilda djur i närheten? Elefanter äter runt 250 kg varje dag, men smälter endast 40 % av det. Så det kan hända att det finns synliga spår efter dem…

Dag 7: Kruger nationalpark – Karongwe (privat viltreservat)

Under de kommande två dagarna kommer vi att bli experter på den afrikanska vildmarken. Reservatet är på hela 9 000 hektar och inhyser de berömda ”Big 5”: noshörning, elefant, buffel, leopard och lejon samt ett i övrigt rikt djurliv.

Safarin upplevs tillsammans med en kvalificerad guide (game ranger) och en vägvisare från Shangaanfolket, som följer med för att informera och dela med sig av sin kunskap. Om du ställer en fråga som de inte lyckas svara på blir vi imponerade.

Dag 8: Karongwe (privat viltreservat)

En vanlig dag i ett privat reservat innebär en tidig start på dagen. Djuren är som mest aktiva när solen går upp och då är det som störst chans att få syn på dem. Vi gör alltså som djuren och går upp vid soluppgången. Det finns naturligtvis tid för både kaffe, te och kex innan vi hoppar in i den öppna bilen. Senare på dagen söker djuren skugga i den varma solen och då är de inte lätta att hitta. Att kamouflera sig är trots allt djurens specialitet. Efter den tidiga safarin kör vi tillbaka till campen där frukost serveras.

Dagen kan tillbringas med att umgås på terrassen eller med att strosa runt i trädgården.

Efter lunch blir det eftermiddagssafari. Djuren börjar vakna till igen medan solen sakta rör sig mot horisonten. Ta ett djupt andetag och ta in alla dofter, ljud och den rogivande atmosfären.

Väl tillbaka på campen är det dags att göra sig i ordning innan middagen serveras.

Dag 9: Karongwe (privat viltreservat) – Johannesburg

Efter en sista morgonsafari kör vi tillbaka till Johannesburg. Vi delar med oss av våra safariupplevelser under en gemensam middag på gästhuset.

Dag 10: Johannesburg - Victoriafallen

Vi flyger till Zimbabwe och kommer redan idag att utforska det mäktiga Victoriafallen. Längs med fallet finns det stigar med utkikspunkter, som gör det möjligt att ta de perfekta bilderna. ”Den dundrande röken” eller Mosi-oa-Tunya, som lokalbefolkningen mycket passande kallar vattenfallet, bildar ett vattenmoln som kan bli mer än 400 meter högt! Med andra ord kan en regnjacka vara en god idé.

Få en inblick i kulturen vid ett besök på marknaden, som följs av middag hos en familj ur lokalbefolkningen. Umgås med familjen och lyssna till deras berättelser om livet i Zimbabwe, medan ni lagar middag tillsammans.

Dag 11: Victoriafallen
Njut av en hel dag att tillbringa precis som du vill. Det finns ett överflöd av aktiviteter att välja mellan. Allt från att fylla resväskan med souvenirer till rafting, helikoptertur, paddla kanot och mycket mer.

Har du hört talas om Devils Pool? Det är en naturlig pool på kanten av Victoriafallen. Du måste korsa gränsen över till Zambia, ta dig ut till Livingstone Island och sedan ut på själva Zambezifloden för att kunna sitta på kanten av vattenfallet. Ganska magiskt och lite otäckt! Om det här är något du har lust att uppleva, rekommenderar vi att du bokar god tid i förväg. Minst två veckor innan, då turen ofta blir fullbokad.

Dag 12: Victoriafallen
Det finns väldigt mycket att se i området runt Victoriafallen, så en dag är inte nog. Idag kan du göra allt som du inte hann med igår.
Dag 13: Victoriafallen – Okavangodeltat

Ha passet redo, idag får du fler stämplar i det när vi korsar Namibias gräns över till frodiga Botswana och Okavango Panhandle. Här kommer vi att bo på en husbåt under de kommande två nätterna. Fördelen med husbåt är att vi kommer nära mer avlägsna och orörda delar av deltat.

När vi kommer fram till husbåten hälsas vi välkomna av besättningen och får en genomgång av säkerhetsreglerna. Vi njuter sedan av en drink i solnedgången.

Husbåten består av två däck. Nedre däck har åtta enkla men bekväma hytter med skjutdörrar. Öppna dörrarna, och vips så har du vildmarken mitt framför ögonen. Alla hytter har privat badrum med toalett. På övre däck hittar du restaurangen, baren och soldäcket. Elektriciteten kommer från en generator, vilket betyder att det bara finns el några timmar om dagen. Ett tips är att ha med sig ficklampa. Det finns inte air condition på båten och det händer att varmvattnet tar slut.

Dag 14: Okavangodeltat
Njut av dagen på husbåten medan imponerande landskap skymtar förbi. Följ med på utflykter både morgon och kväll. Det är kanske överflödigt att nämna, men det är det vilda djurlivet som står i fokus. Det här är verkligen safarins höjdpunkt!

Det är valfritt att följa med på en morgonutflykt till Tsoldilo Hills, för att se grottmålningar av bushmän.

Dag 15: Okavangodeltat – Maun
Väl framme i Maun bjuder kvällen på kultur och traditionell mat, tillsammans med den kända författaren Bonty Botumile och historiegruppen Thari-E-Ntsho. Författaren och gruppen har gemensamt bestämt sig för att bevara Botswanas arv och skapa arbetstillfällen för ungdomar genom konsten.

Valfritt, men varmt rekommenderat, är att ta en flygtur över deltat.

Dag 16: Maun – Moremi Game Reserve

Vi befinner oss fortfarande i ett av världens bästa safariområden. Idag kör vi till Khwaifloden, som gränsar till Moremireservatet. På kartan ser reservatet ut som ett inhägnat område, men det finns inga staket och man kan se vilda djur längs med motorvägen. En afrikansk vägspärr är lika med en elefant på vägen.

Med ett imponerande djurliv och vacker natur på alla håll och kanter, är det nästan så att det känns overkligt. Njut av utsikten och låt det sjunka in att du faktiskt befinner dig i det inre lummiga Afrika.

Dag 17: Moremi Game Reserve
Upp och hoppa, vi har en hel dag med safari att se fram emot. I en specialbyggd fyrhjulsdriven bil kör vi runt i Moremi. Vägar? Nej, det är inte nödvändigt för det här fordonet. Lunch äter vi på utflykten innan vi återvänder till campen på eftermiddagen.
Dag 18: Moremi Game Reserve – Chobe nationalpark

Vi reser djupt in i Chobes vildmark till Ghoha Hills. Väl framme vid campen får du lära dig mer om Savuti- och Chobereservaten av en lokal vildmarks- och överlevnadsexpert. Du får chans att testa dina nya kunskaper redan under eftermiddagens safari. Giraffer, elefanter, flodhästar, lejon och leoparder – är det något av de majestätiska djuren du inte har sett än, så har du goda möjligheter nu.

Dag 19: Chobe nationalpark – Kasane

Morgonen startar med en lugn körtur längs med Chobeflodens strandbädd. Under kvällen är det valfritt att följa med på en båttur i solnedgången. Ljuset är helt perfekt för att ta vackra bilder. Om du har tur kanske du får syn på en Puku-antilop, som bara finns i det här området.

Dag 20: Kasane – Victoriafallen
Gränsstationer är något som du har blivit väl bekant med under den här resan. Idag korsar vi gränsen till Zimbabwe för en sista kväll tillsammans.
Dag 21: Victoriafallen – hemresa
Inte redo att resa hem? Vi hjälper dig gärna med att förlänga din resa eller boka flyg till en ny destination.

Bilder

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Södra Afrikas höjdpunkter.

Få hjälp med resan


Våra resespecialister hjälper gärna till med inspiration, goda råd och planering av en resa utifrån dina önskemål.
Vi tror att personlig rådgivning och att dela erfarenheter är nyckeln till att hitta resan som passar dig perfekt.

Kontakta oss

Fler upplevelseresor med National Geographic Journeys

Se andra upplevelseresor med National Geographic Journeys!

Hjärtat av Myanmar

Hjärtat av Myanmar

National Geographic upplevelseresa i Asien
12 dagar – från 24 700 kr
Det här 12-dagarsäventyret tar dig till landet med de gyllene pagoderna.

läs mer
Utforska Australien och Nya Zeeland

Utforska Australien och Nya Zeeland

National Geographic upplevelseresa i Oceanien
22 dagar – från 70 900 kr
Följ med och upplev storslagna Sydney, fashionabla Melbourne och mysiga Auckland – det här är resan med variation.

läs mer
Safari i Tanzania

Safari i Tanzania

National Geographic upplevelseresa i Afrika
7 dagar – från 29 700 kr
Det är få upplevelser som kan mäta sig med att vara ”the Big 5” på spåren.

läs mer
Upplev Japans kontraster

Upplev Japans kontraster

National Geographic upplevelseresa i Asien
12 dagar – från 46 600 kr
Det här är en fantastisk introduktion till ett land som hyllar sitt förflutna och omfamnar sin framtid.

läs mer
Wonders of Bhutan

Wonders of Bhutan

National Geographic upplevelseresa i Asien
10 dagar – från 32 900 kr
Alla med ett intresse för buddhistisk kultur kommer att fascineras av det här 10-dagarsäventyret i Bhutan.

läs mer
Explore Costa Rica

Explore Costa Rica

National Geographic upplevelseresa i Centralamerika
14 dagar – från 18 900 kr
Costa Rica är ett litet land, men det betyder inte att det råder brist på äventyr.

läs mer
Exotiska Sri Lanka

Exotiska Sri Lanka

National Geographic upplevelseresa i Asien
11 dagar – från 16 900 kr
Sri Lanka bjuder på en härlig blandning av kulturskatter, naturupplevelser, ett spännande djurliv och vackra stränder.

läs mer
Safari i Kenya och Tanzania

Safari i Kenya och Tanzania

National Geographic upplevelseresa i Afrika
13 dagar – från 53 900 kr
Det är få upplevelser som kan mäta sig med att vara ”the Big 5” på spåren.

läs mer
Mystiska Etiopien

Mystiska Etiopien

National Geographic upplevelseresa i Afrika
13 dagar – från 19 600 kr
Kulturellt sett är Etiopien unikt och kan placeras någonstans mellan Afrika och Mellanöstern.

läs mer
Utforska Thailand

Utforska Thailand

National Geographic upplevelseresa i Asien
15 dagar – från 24 500 kr
På den här 15-dagarsturen till Thailand kommer du att uppleva höjdpunkterna i det här fantastiska landet.

läs mer
Upplev färgrika Marocko

Upplev färgrika Marocko

National Geographic upplevelseresa i Afrika
15 dagar – från 21 900 kr
Det här 15-dagarsäventyret tar dig genom de mest fantastiska kulturella höjdpunkterna som Marocko har att bjuda på.

läs mer
Fascinerande Namibia

Fascinerande Namibia

National Geographic upplevelseresa i Afrika
10 dagar – från 25 200 kr
För kultur- och naturentusiaster som är ute efter en lite annorlunda upplevelse garanterar vi att Namibia är platsen att åka till.

läs mer
Iconic Peru

Iconic Peru

National Geographic upplevelseresa i Sydamerika
14 dagar – från 25 900 kr
Om du vill utmana dig själv genom att vandra Inkaleden eller leta efter exotiska djur i Amazonas, är den här 2-veckorsresan i Peru perfekt för dig.

läs mer
Utforska Indien och Nepal

Utforska Indien och Nepal

National Geographic upplevelseresa i Asien
17 dagar – från 27 700 kr
Under 17 fantastiska dagar får du uppleva norra Indiens berömda Golden Triangle och lära känna hjärtat av den nepalesiska kulturen.

läs mer
Discover Patagonia

Discover Patagonia

National Geographic upplevelseresa i Sydamerika
14 dagar – från 39 800 kr
Patagonien belönar sina besökare med en fantastisk kombination av massiva bergstoppar, välkomnande människor och fantastisk mat.

läs mer